Veşti proaste pentru un milion de pensionari. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi majorările anuale

Pensionarii primesc o veste proastă de la Casa Națională de Pensii Publice. Peste un milion și jumătate de vârstnici, așa cum le place politicienilor să-i numească, nu vor mai primi majorările anuale. Acest lucru se va întâmpla în urma recalculării pensiilor, din septembrie.

După ce luni întregi, din noiembrie, ministra muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat asigurări că recalcularea din septembrie va echivala cu o nouă majorare de pensii, iată că a venit și clipa adevărului. În realitate, recalcularea va aduce majorări pentru aproximativ 60% din pensionari. Doar trei din cei aproape cinci milioane de pensionari vor primi bani în plus.

Alții pentru care, în urma procedurii, se va stabili că au beneficiat de venituri mai mari decât aveau dreptul, vor rămâne cu pensiile dinainte de recalculare. Aceștia nu vor mai beneficia de indexările anuale până când sumele primite nu vor ajunge la nivelul recalculat.

Pensionarii și realitatea crudă

În urma recalculării pensiilor s-a stabilit că 1,5 milioane de vârstnici au primit drepturi mai mari decât cele cuvenite. Drept urmare, pejnsionarii aceștia nu vor mai beneficia de majorările anuale, prevăzute de lege. Acest lucru a fost confirmat chiar de șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu. De altfel, în ciuda propagandei politice, doar 60% dintre pensionari vor beneficia de majorări după recalculare.

„E posibil ca o pensie să rămână pe loc un an (sau mai mulți – n. red.) pentru că (pensionarul – n. red.) a beneficiat de nişte avantaje în decursul pensionării şi apoi să ajungă toate la acelaşi nivel”, a declarat Daniel Baciu, preşedinte CNPP, conform Antena 1.

Șeful CNPP a precizat că majorarea pensiilor după recalculare se va aplica, cu precădere, în cazul celor care s-au pensionat înainte de 2011. Pensionarii din această categorie, a spus Baciu, nu au beneficiat de nici un indice de corecţie.

„Cei care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici, cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor beneficia de creşteri mai mari. Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, a mai spus Daniel Baciu.

Simona Bucura Oprescu, declarații controversate

Anul trecut, ministra Muncii Simona Bucura Oprescu a provocat un adevărat scandal în coaliție cu declarațiile despre recalcularea pensiilor. Ea spunea atunci că în medie, după încheierea procedurii, pensiile vor crește cu 40%. A fost doar o declarație propagandistică, reală doar pe hârtie la calcularea situațiilor statistice. Ulterior, oficialii Ministerului Muncii au confirmat că nu toți pensionarii vor beneficia de majorări, din septembrie.

„Vor fi români care vor avea poate o creștere de 1%, vor fi români care vor avea o creștere de 80%, depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se va calcula numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate”, spunea ministra pentru Antena 3.

În realitate aceste declarații sunt valabile doar pentru 60% dintre pensionarii români, în special cei cu venituri foarte mici. Ei vor beneficia de majorări după recalculare. Pentru restul, de 40%, nu vor fi creșteri de pensii în luna septembrie. Pensionarii din această categorie vor rămâne cu veniturile pe care le primesc deja.

Mai mult, dintre aceștia din urmă, aflăm acum, că 1,5 milioane nu vor mai beneficia de următoarele indexări anuale. Aceasta deoarece, în urma recalculării, s-a stabilit că veniturile pe care le încasează sunt mai mari decât cele la care ar avea dreptul. Pensionarii cu pricina vor fi omiși de la următoarele indexări, până la egalizarea nivelului pensiilor.

Pensionarii depun hârtii cu speranța la majorare

În acest context, pensionarii iau cu asalt casele de pensii încercând să deslușească ce se va întâmpla cu drepturile lor după recalculare. Oamenii fac coadă la ghișee ca să depună documente, în speranța că vor fi de ajutor și vor primi venituri mai mari.

Bulversați de propaganda promovată intensiv, de partidele aflate în campanie electorală, pensionarii au dat fuga cu sacoșele pline de hârtii, la ghișee. Ei încearcă să afle ce se va întâmpla cu drepturile lor începând cu luna septembrie. Declarațiile politice care prezintă situația coafată în interesul politicienilor, nu sunt lămuritoare. Iar oamenii vor să știe dacă pensiile vor fi mai mari sau mai mici după 1 septembrie.

După recalculare, prevede legea pensiilor, în luna septembrie, vor fi emise noi decizii pentru cei ieșiți din activitate. Pensionarii ale căror drepturi recalculate vor fi mai mari, vor primi bani în plus. În cazul în care, după recalculare, drepturile bănești rezultate sunt mai mici decât cele în plată, oamenii nu vor pierde din bani. Vor rămâne cu pensiile pe care le primesc. Așa cum recunoaște șeful CNPP, nu vor mai beneficia nici de indexări.