Marcel Ciolacu: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. O asociaţie civică din Iaşi îi cere explicaţii. Premierul: „Îmi cer scuze”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timișoara, într-un răspuns la o întrebare a presei despre reforma administrativă privind regionalizarea României, că „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!”. În replică, o asociaţie civică din Iaşi i-a cerut lămuriri, iar șeful PSD a revenit și a transmis că a fost o glumă interpretată politic și că le cere scuze celor care s-au simțit jigniți.

UPDATE ora 18.45: Șeful Executivului a transmis că nu a intenționat să jignească pe nimeni, pentru că „înainte de orice sunt român”, că mama lui era din Tecuci și a precizat: „Îmi iubesc țara și cred în Dumnezeu”.

El a adăugat că a făcut o glumă care a fost interpretată în cheie politică și și-a cerut scuze. „Văd ca s-a interpretat o glumǎ pe care am făcut-o în Timișoara și unii încearcă să o speculeze politic. Nu a fost nimic peiorativ. Dacă cineva s-a simțit jignit îmi cer scuze, nu asta mi-am dorit”, a transmis Ciolacu pe Facebook.
Citeşte întreaga ştire: Marcel Ciolacu: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. O asociaţie civică din Iaşi îi cere explicaţii. Premierul: „Îmi cer scuze”

UPDATE ora 17.20: Vicepreşedintele PNL Alexandru Muraru, un om cu greutate în partidul condus de Nicolae Ciucă, l-a criticat pe președintele PSD pentru aceste afirmații. „Nu mă așteptam la domnul prim-ministru Ciolacu să ne predea lecții de geografie și nici de bune maniere, dar să disprețuiești moldovenii e clar un semn de slab instinct politic. A reveni asupra declarației, ar fi un semn că domnia sa și-a propus să mai și învețe, nu doar să dea lecții”, a susținut liderul PNL Iași, care este fratele ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru. *** Știrea inițială: Totul a plecat de la o întrebare despre reforma administrativă privind regionalizarea României. „Aș vrea să vă referiți puțin la proiectul acesta de regionalizare a României, un proiect vânturat de vreo 30 de ani. […] Cum vedeți dumneavoastră această finalitate?” a fost întrebarea adresată de jurnalistul local.

Premierul a răspuns că reforma bugetară și regionalizarea teritorială vor trebui făcute, fără să ofere însă un orizont de timp: „Trebuie o analiză foarte clară și trebuie venit cu un plan”.

Și a continuat: „S-au pierdut anumiți pași. Dar pe fond, ca și administrația publică unde trebuie făcută o reformă și centrală, și locală, și regionalizarea va trebui. Asta nu înseamnă că se vor desființa… Vor fi regiuni, se vor depune proiectele împreună și se vor face anumite comasări, dar după un studiu foarte exact, pe fiecare județ în parte”. Șeful Executivului, aflat la Timișoara alături de mai mulți miniștri, a adăugat că „trebuie să vii cu instrumente de echilibru, trebuie să acoperi decalajul” și a încercat o glumă, spunând că bănățeanul Sorin Grindeanu face autostradă în Moldova, nu la Timișoara și nici la Buzău. Premierul Ciolacu este născut în Buzău. „Exact ce vi s-a întâmplat dumneavoastră la Timișoara. Asta e, a venit bănățeanul de Grindeanu să facă autostradă în Moldova. Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți. Dar a venit și un buzoian (n.red. Marcel Ciolacu) care totuși, împreună cu domnul Grindeanu și cu restul colegilor din guvern, am început să aducem timișorenilor ce e corect să aducem. Mulțumesc mult”, a spus Marcel Ciolacu.

Afirmațiile au stârnit zâmbetele ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, și vicepremierului Marian Neacșu, aflați în spatele șefului Guvernului.

Plasarea județului Buzău în regiunea Moldova poate fi confuză pentru cei nefamiliarizați cu delimitările administrative. Buzăul este în sud-estul țării, într-o zonă asociată cu Muntenia, iar din punct de vedere administrativ este încadrat în regiunea de dezvoltare Sud-Est, nu în regiunea Moldova. O asociaţie civică din Iaşi îi cere explicaţii lui Ciolacu Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei i-a cerut premierului să dea lămuriri după declarațiile din ziua precedentă. „Premierul Marcel Ciolacu a făcut joi, 25 aprilie 2024, într-o conferinţă de presă electorală la Timişoara, câteva declaraţii despre oportunitatea regionalizării României şi despre autostrada care leagă Moldova de restul ţării. În acest context a făcut zâmbind şi următoarea afirmaţie: «Buzăul nu e în Moldova şi vă rog frumos să nu mă jigniţi». Asociaţia Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi cere prim-ministrului explicaţii publice în legătură cu afirmaţia făcută: despre ce jignire personală ar fi fost vorba dacă Buzăul era în Moldova?”, au transmis reprezentanţii MDM, potrivit news.ro.