Corupție la nivel înalt în Spania. Ce i se poate întâmpla premierului Pedro Sánchez

Premierul spaniol Pedro Sánchez și-a suspendat atribuțiile publice miercuri. El a anunțat că va își lua puțin timp pentru „a se opri și a reflecta” dacă ar trebui să rămână în funcție.

Ce s-ar întâmpla dacă Pedro Sánchez ar demisiona definitiv: ar fi convocate alegeri generale?

Decizia vine după ce o instanță a deschis o anchetă preliminară de corupție împotriva soției sale, Begoña Gómez.

Într-o scrisoare deschisă către public, premierul spaniol a acuzat dreapta și extrema dreaptă că au condus o strategie de „hărțuire și demolare” împotriva lui și a soției sale.

O variantă este prezentarea unui vot de încredere în Congresul Deputaților, pentru a avea sprijinul plenului, dacă este necesar, pentru a continua să conducă Guvernul.

O altă posibilitate este să-și anunțe demisia și să propună un alt candidat socialist

Acest lucru ar presupune deschiderea consultărilor cu Regele Spaniei. Noul candidat ar trebui să fie supus unui vot de încredere în Congresul Deputaților.

Pedro Sánchez ar mai putea anunța că va rămâne la guvernare până pe 29 mai. Atunci, prin lege, ar putea convoca noi alegeri generale, care ar trebui să aibă loc în iulie.

Decizia a stârnit o serie de reacții din partea membrilor opoziției spaniole.

Opoziția spaniolă a criticat demersul, afirmând că Pedro Sánchez pariază pe „milă”

Liderul opoziției, Alberto Núñez Feijóo, a spus că Sánchez „va încerca să se victimizeze și să polarizeze societatea spaniolă”:

„Credem că, în loc să dispară timp de cinci zile, președintele ar trebui să apară de urgență pentru a da o explicație motivată a scandalurilor care au implicat partidul său, guvernul său și partenera sa”, a declarat Cuca Gamarra, secretarul general al Partidului Popular.

Membrii Guvernului l-au apărat pe Sánchez, după anunțarea anchetei. Yolanda Díaz, liderul SUMAR și al doilea vicepreședinte al Guvernului, a scris într-o postare pe X că„ofensiva dreptei nu poate avea de câștigat”.

Nu se știe dacă Pedro Sánchez își va anunța demisia din funcția de prim-ministru sau dacă va rămâne la cârma Guvernului. Oricare ar fi decizia lui Pedro Sánchez, președintele a zdruncinat din nou scena politică spaniolă. Decizia sa va marca, fără îndoială, următorul ciclu electoral.