SUA strâng și mai mult șurubul asupra mașinii de război a lui Putin: riscuri pentru cei care ajută la ocolirea sancțiunilor

Preşedintele american Joe Biden semnează vineri un ordin executiv care autorizează Statele Unite să adopte sancţiuni „secundare” împotriva instituţiilor financiare din lumea întreagă care ar sprijini efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Este vorba de a „strânge şi mai tare şurubul asupra maşinăriei de război a Rusiei şi a celor care îi permit să funcţioneze”, a comentat consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, citat într-un comunicat de presă.

„Transmitem un mesaj fără ambiguitate: oricine sprijină efortul de război ilegal al Rusiei riscă să piardă accesul la sistemul financiar american”, a explicat el.

Americanii urmăresc astfel să îngreuneze mecanismele puse în aplicare de Rusia pentru a ocoli sancţiunile şi embargourile impuse de Occident de la invadarea Ucrainei, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Ceea ce vrem să facem este să ţintim materialele de care Rusia are absolut nevoie pentru a produce arme. (…) Pentru a obţine aceste materiale, (ruşii) trebuie să treacă prin sistemul financiar, ceea ce îl face un potenţial punct nevralgic, iar acest instrument vizează acest punct nevralgic”, a indicat joi pentru presă un oficial de rang înalt de la Casa Albă care a cerut anonimatul.

Statele Unite, principalul susţinător al Ucrainei, se bazează pe efectul disuasiv al acestui anunţ, care survine într-un moment în care Congresul american se confruntă cu greutăţi în efortul de a ajunge la un acord cu privire la continuarea sprijinului militar pentru Kiev, precizează AFP.

„Aproape orice bancă din lume, dacă va avea posibilitatea de a alege între a continua să vândă o cantitate mică de bunuri către complexul militar-industrial rus sau a fi conectată la sistemul financiar american, va alege să fie conectată la sistemul financiar american”, explică oficialul care s-a exprimat sub rezerva anonimatului.

Acesta a subliniat că majoritatea băncilor europene sau americane au încetat deja activităţile de finanţare în Rusia, dar a menţionat că ele sunt în contact cu instituţii financiare din alte ţări, care potenţial au continuat să facă acest lucru. Washingtonul contează, aşadar, ca aceste bănci occidentale să-şi descurajeze partenerii din ţări terţe să continue să facă afaceri cu regimul de la Moscova.

Extinderea embargoului

Statele Unite îşi vor extinde şi măsurile de embargo împotriva Rusiei, urmând să le aplice şi produselor fabricate din materii prime ruseşti (în special diamante sau fructe de mare), dar procesate şi exportate de alte ţări.

Occidentalii au luat deja numeroase măsuri de îngheţare a activelor împotriva entităţilor, personalităţilor şi companiilor ruse şi totodată au impus numeroase interdicţii privind importul de materii prime sau mărfuri ruseşti, cu scopul de a opri maşina de război a lui Vladimir Putin.

„Sancţiunile şi restricţiile noastre au avut un impact semnificativ asupra capacităţii Rusiei de a înlocui echipamentele, materialele şi tehnologia de care are nevoie pentru a alimenta agresiunea sa (asupra Ucrainei, n. red.). Ele au subminat rezistenţa financiară a Rusiei, forţând Rusia să apeleze la regimuri paria pentru aprovizionare”, afirmă Jake Sullivan.

Potrivit Washingtonului, Moscova şi-a dezvoltat între altele cooperarea militară cu Iranul, care îi furnizează drone, şi cu Coreea de Nord, care îi furnizează muniție de artilerie.

La aproape doi ani de la începutul războiului din Ucraina, economia rusă pare să reziste, în ciuda acestei avalanşe de sancţiuni, notează AFP.

Rusia continuă să vândă hidrocarburi, în special Chinei şi Indiei, şi a pus în aplicare, afirmă experţi, mecanisme pentru a eluda plafonarea preţului de vânzare a petrolului său.

Nabiullina: economia rusă se supraîncălzește

Însă aceste măsuri sunt doar un colac de salvare, nu și o garanție că economia rusă va rezista pentru mult timp, așa cum speră Vladimir Putin.

Elvira Nabiullina, tehnocrata care conduce Banca Centrală a Rusiei, a avertizat joi că economia rusă riscă să se supraîncălzească deoarece a ajuns să consume pentru efortul de război aproape toate resursele pe care le are la dispoziție, scrie Business Insider. „Inflația încăpățânat de ridicată este dovada că economia a deviat de la potențialul său și îi lipsesc capacitățile de a face față cererii în creștere vertiginoasă”, a declarat ea.

În noiembrie, inflația a crescut din nou în Rusia, la 7,48% de la 6,69% în octombrie. Banca Centrală a Rusiei a decis din acest motiv să opereze o nouă majorare a dobânzii de referință vinerea trecută, ea ajungând acum la 16%.

„Imaginați-vă economia ca o mașină. Dacă încerci să conduci mai rapid decât permit specificațiile tehnice ale mașinii, motorul se va supraîncălzi mai devreme sau mai târziu și nu vom putea călători pe o distanță lungă. E posibil să conducem rapid, dar pentru o perioadă scurtă”, a declarat Elvira Nabiullina în conferința de presă în care a comunicat noua majorare a dobânzii de referință.

„Când economia este supraîncălzită ei îi lipsesc resurse de producție și muncă necesare și producerea fiecărui obiect nou presupune dificultăți tot mai mari și costuri care cresc continuu”, a adăugat ea.

One Comment