Români din Italia, acuzați de o evaziune fiscală de 2 milioane de euro. Cum i-a descoperit Garda Financiară

Garda Financiară italiană solicită aproximativ 2 milioane de euro de la 26 de femei și 5 bărbați acuzați de evaziune fiscală, care au lucrat în localități din jurul Lacului Como în perioada 2017-2022, conform anunțului făcut de Il Giorno di Como.

Români din Italia acuzați de evaziune fiscală de 2 milioane de euro

La Lacul Como, peste treizeci de majordomi și alți lucrători casnici au fost identificați de Garda Financiară din Como pentru o evaziune fiscală de 2 milioane de euro, rezultată din nedepunerea declarațiilor fiscale.

Acești muncitori nu au depus declarații fiscale și nu au plătit impozitele corespunzătoare. Aceștia sunt acuzați că nu au depus declarații fiscale pentru perioada 2017-2022. Lucrătorii au fost identificați de către Garda Financiară din Menaggio și sunt în mare parte de naționalitate română și ucraineană, având reședința între comunele Tremezzina și Gravedona ed Uniti.

Verificările, care au început prin încrucișarea datelor deținute de instituțiile statului, au dezvăluit că acei lucrători, care erau angajați în mod regulat și pentru care angajatorii plăteau contribuțiile sociale în mod corect, nu au depus declarații fiscale, deși veniturile lor depășeau pragurile de scutire prevăzute de reglementările fiscale: 8.000 de euro până în 2021 și 8.176 de euro începând cu anul 2022.

Ce au transmis autoritățile italiene

În comunicatul de presă emis de Garda Financiară din Menaggio, autoritățile confirmă evaziunea fiscală în care sunt implicați și cetățeni români:

„Treizeci și unu de lucrători casnici, cu domiciliul la lacul mijlociu și superior, nu au depus declarații fiscale pentru anii 2017-2022, cu un impozit total neplătit de aproximativ 2 milioane de euro”.

Potrivit raportului de muncă la nivel național, angajatorul are responsabilitatea de a plăti contribuțiile de securitate socială, însă nu este obligat să rețină impozitul sau taxele regionale și municipale, deoarece nu este agent de reținere la sursă. Astfel, angajatul trebuie să depună o declarație fiscală și să plătească impozitele atunci când veniturile sale depășesc pragurile stabilite.