Valentin Cioromelea (AUR) a sesizat MAI funcționarea deficitară a serviciului de plată prin SMS pentru emiterea cărții de identitate. Ce a transmis instituția

În urma sesizărilor primite din parte cetățenilor referitoare la funcționarea deficitară a sistemului de plăți prin sms în cazul achitării taxei de emitere a cărții de identitate, senatorul AUR Valentin Cioromelea a adresat o interpelare către MAI pe această temă.

În sesizare, senatorul AUR specifica faptul că oamenii s-au plâns de faptul că, în urma plății prin această modalitate, SMS primit este incomplet (nu conține date de identificare), neprezentând în sine dovadă achitării a acestei taxe. Valentin Cioromelea a atras atenția că există sisteme care funcționează optim, cum este prin care se achită taxa de peaj (tarif trecere pentru utilizarea podurilor între Fetești și Cernavodă), și a recomandat autorităților să implementeze același tip de caracteristici și în cazul menționat anterior.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis un un punct de vedere, în care a precizat că Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor (D.G.E.P.) își desfășoară activitatea conform cadrului legal în vigoare, iar, potrivit OUG nr. 84/2001, instituția doar propune baza de calcul pentru stabilirea taxelor pentru eliberarea cărţii de identitate, mecanismele de încasare a plăţilor neputând fi impuse de D.G.E.P.

De asemenea, potrivit aceluiași act normativ, serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor sunt organizate la nivelul consiliilor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor, precum și la nivelul consiliilor județene, respectiv al municipiului București, fiind subordonate acestora.

În încheiere Ministerul Afacerilor Interne a precizat că,

„odată cu extinderea emiterii cărţii electronice de identitate la nivel național, potrivit prevederilor art.41 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa și actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările completările ulterioare, contravaloarea acestui act de identitate emis persoanelor cu vârstă mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile prin bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne pentru D.G.E.P., fiind pus la dispoziţia cetăţeanului în mod gratuit”.