Pacienții cu forme severe de COVID-19 sunt candidații potriviți pentru a dona plasmă convalescentă

Sexul, vârsta și severitatea simptomelor COVID-19 pot fi de folos în identificarea foștilor pacienți infectați care au, în mod posibil, un nivel crescut de anticorpi ce pot proteja împotriva infecției respiratorii, acestea sunt concluziile preliminare ale unui nou studiu1 demarat de către cercetătorii americani de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, citează doc.ro.

Descoperirile oamenilor de știință sugerează că bărbații în vârstă, care s-au recuperat complet în urma infecției respiratorii cu virusul SARS-CoV-2, sunt candidații cei mai potriviți pentru a dona plasmă în scopul tratării pacienților COVID-19. De ceva timp, cadrele medicale de peste tot din lume folosesc infuzii de plasma – componentă a sângelui care conține anticorpi – de la pacienții COVID-19 însănătoșiți, atât pentru a trata alți pacienți, cât și ca posibil tratament profilactic pentru a preveni infectarea.

Medicii au utilizat plasmă convalescentă pentru a trata pacienți sau pentru a imuniza persoane cu risc înalt de expunere la anumite virusuri, cum ar fi cele responsabile pentru pojar, oreion, poliomelită, Ebola și chiar pentru virusul care a generat pandemia de gripă din 1918.

Cu toate acestea, studiile clinice efectuate pe plasma convalescentă ca un posibil tratament împotriva bolii COVID-19 sunt în curs de desfășurare, iar cadrele medicale nu au primit, până la momentul actual, un sistem de instrucțiuni pentru selectarea pacienților recuperați în urma COVID-19 care pot avea un nivel mai crescut de anticorpi.

Așadar, autorul studiului de față, Sabra Klein, profesor la Bloomberg School’s Department of Molecular Microbiology and Immunology, susține că, pentru a identifica eșantionul de populație recuperată potrivită pentru a dona plasmă, echipa de cercetători a investigat criteriile de vârstă, sex, precum și severitatea simptomelor, deoarece acestea sunt caracteristicile cele mai importante ce pot prezice atât nivelul de anticorpi din sistem, cât și calitatea acestor anticorpi.

 » sursa: www.replicaonline.ro