Ministrul Muncii, Marius Budăi, și-a dat demisia în urma dezvăluirilor despre „azilele groazei”. Vicepremierul Marian Neacșu, interimar

Ministrul Muncii, Marius Budăi, își va anunța demisia din Guvernul Ciolacu, confirmă surse politice pentru Europa Liberă.

„A avut o discuție cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, în această dimineață. În urma ei, ministrul Muncii a decis sa își depună demisia”, au declarat surse apropiate de premier pentru Europa Liberă.

Demisia ministrului a fost confirmată și de către prim-ministru.

„Am avut astăzi de dimineață o discuție cu dl. Budăi, care m-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia. Este un gest de onoare, reacția firească a unui decident politic într-o asemenea criză, în orice democrație consolidată a Europei”, a declarat premierul Ciolacu în ședința de guvern de joi.

El a precizat că Guvernul va înainta curând propuneri de modificări structurale privind modul în care va funcționa sistemul de îngrijire. Premierul cere ajutorul ONG-urilor și asociațiilor, pentru a-i recomanda șefi cu experiență în sistemul îngrijirii persoanelor cu dizabilități, a minorilor sau vârstnicilor.

Demisia ministrului Muncii vine pe fondul dezvăluirilor despre neglijențele și abuzurile sistemice din căminele private supranumite „azilele groazei” din județul Ilfov.

DNA efectua percheziții la instituțiile din subordinea Ministerului Muncii în această dimineață.

Interimar va fi vicepremierul din partea PSD, Marian Neacșu.

Pasarea responsabilității politice

Cu o săptămână în urmă, Marius Budăi a declarat că nu se consideră responsabil pentru situația din „azilele groazei” din Ilfov. El a justificat că în dosarele de acreditări, azilele arătau ca niște hoteluri de lux.

„Nu contează demisia mea, contează ce facem de acum încolo. Haideți să schimbăm lucruri și să preîntampinăm aceste întâmplări nefericite”, a declarat Budăi presei pe 11 iulie.

Premierul Ciolacu și restul PSD au decis să îi protejeze pe miniștrii Muncii și Familiei, chiar dacă au acceptat demisiile și demiterile mai multor responsabili de pe trepte mai joase.

Responsabilitatea pentru tratamentul beneficiarilor din azile este pasată, la nivel politic, de la începutul acestui scandal. Ministrul Familiei, Gabriela Firea, al cărui soț, Florentin Pandele, este primarul localității Voluntari, spune că nu știa nimic despre ce se întâmpla în azilele private.

Sora sa, Nela Vica Andrieș, a lucrat ca inspector la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Voluntari între aprilie și decembrie 2021. Nici ea n-ar fi știut nimic, a susținut Firea, deși colegii Nelei Andrieș ar fi făcut șapte inspecții la unul dintre „lagărele Ilfovului” în acea perioadă, potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Media, Buletin de București și Libertatea.

Locuitorii din Voluntari reclamaseră la poliție și la instituțiile locale responsabile situația bătrânilor, ba chiar dăduseră în judecată Primăria Voluntari, rezultă tot dintr-o anchetă a Centrului de Investigații Media.

Premierul la acea vreme, Nicolae Ciucă, a fost sesizat și el despre problemele din azile în februarie 2023, potrivit G4Media.

În urma dezvăluirilor și a anchetei DIICOT, mai mulți șefi de instituții cu atribuții de control în cazul acestor azile au fost demiși în ultimele zile.

Printre aceștia, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), Mihai Tomescu și vicepreședinta instituției, Adela Crăciun.

Lista e completată de directorul general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), Cristina Elena Anton.

Au cerut suspendarea din funcție șeful DGASPC Ilfov, Bogdan Iulian Pîntea, și directorul DGASPC al Sectorului 3, Mihaela Ungureanu.

Teodor Gabriel Negulescu, directorul DSP Ilfov, și Cristian Perșinaru, șeful Poliției Ilfov, și-au dat și ei demisia.