Ieftinire în bătaie de joc, după intrarea în vigoare a OUG-ului privind plafonarea adaosului comercial! Cazul Mega Image

Cabinetul Marcel Ciolacu a aprobat, la finalul lunii iunie, Ordonanța de Urgență privind plafonarea adaosului comercial la maximum 20%, OUG ce ar fi trebuit să ducă la ieftinirea a 14 categorii de alimente de bază. Ordonanța de Urgență a Guvernului a început să se aplice de la 1 august.

Pe lista celor 14 categorii alimente apare și „Laptele de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT”. Bugetul.ro a identificat astăzi, 5 iulie, că la Mega Image laptele de vacă s-a ieftinit cu 0,07 lei, conform bugetul.ro

La 7 iulie, laptele de consum marca Mega, 1,5% grăsime, se vindea cu 3,99 de lei, după cum se poate în bonul generat prin aplicația Mega Image, pe care vi-l prezentăm astăzi.

Sâmbătă, 5 august, același produs este prezentat la raft ca fiind redus în urma aplicării OUG-ului privind plafonarea la maximum 20% a adaosului comercial.

Laptele de consum marca Mega, 1,5% grăsime, costă astăzi 3,92 de lei.

Astfel, „Marea Ieftinire” la laptele marca Mega este de doar 0,07 lei.

Lista de produse agricole și alimentare ce ar fi trebuit să se ieftinească de la 1 august:

  1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
  2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  6. Mălai 1 kg
  7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  8. Ulei de floarea-soarelui 1L
  9. Carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard)
  10. Carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc)
  11. Legume proaspete vrac (legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia)
  12. Fructe proaspete vrac (fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă)
  13. Cartofi proaspeți albi vrac
  14. Zahăr alb tos 1 Kg.

Noile cote de adaos comercial, conform Art. 3 din OUG nr. 67 din 2023:


„Măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor constă în limitarea adaosurilor comerciale practicate pentru produsele prevăzute în anexă, după cum urmează:

a) cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, respectiv Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;

b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, este de maximum 5% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;

c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash carry este de maximum 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art. 3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

(2) Procedura de formare a prețului la raft pentru produsele prevăzute în anexă trebuie să fie unitară atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât și pentru produsele marcă proprie ale comerciantului.

3) Comercializarea produselor din anexă, pe perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, se face doar cu prezentarea dovezilor de către operatorii economici prevăzuți la art. 2 cu privire la valoarea adaosului comercial aplicat produselor vândute. În cazul vânzărilor succesive între operatorii economici prevăzuți la alin. (1) lit. b), comercializarea produselor din anexă se face doar cu prezentarea dovezilor valorii adaosului comercial cumulat.

(4) Dovezile prevăzute la alin. (3) constau în declarații pe propria răspundere semnate de reprezentanții legali ai operatorilor economici prevăzuți la art. 2 sau de alte persoane împuternicite în acest scop”.

sursa foto:  stiripesurse.ro