Fermierii din Danemarca se tem că implementarea taxei de carbon în agricultură va reduce nivelul producției

Fermierii danezi și-au exprimat miercuri îngrijorarea că planurile de a percepe o taxă pe emisiile de dioxid de carbon în agricultură, ca parte a eforturilor de a îndeplini obiectivele ambițioase ale Danemarcei în materie de climă, i-ar forța să reducă producția și să închidă ferme, scrie Reuters.

Danemarca, un important exportator de carne de porc și produse lactate, ar putea deveni prima țară din lume care să perceapă o taxă pe emisiile de carbon în agricultură, o măsură care se bucură de un sprijin politic larg în țară, după ce Noua Zeelandă a amânat anul trecut o astfel de taxă până la sfârșitul anului 2025.

O taxă pe emisiile de dioxid de carbon pentru agricultori ar putea ajuta Danemarca să își atingă obiectivul obligatoriu din punct de vedere juridic pentru 2030 de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% față de nivelurile din 1990.

Dar o astfel de măsură ar însemna, de asemenea, costuri mai mari pentru agricultori și, ca urmare, ar reduce producția cu până la o cincime, a declarat miercuri, într-un raport, un grup comandat de guvern.

O taxă de 750 de coroane daneze (109 dolari) pentru fiecare milion de tone de dioxid de carbon (CO2) emis ar avea cel mai mare impact. Grupul a luat în considerare și taxe mai mici, de 375 de coroane și 125 de coroane.

„Aceste modele se bazează pe ceva foarte dezamăgitor, și anume că reducerea schimbărilor climatice poate veni doar prin reducerea producției”, a declarat pentru Reuters Peder Tuborgh, directorul general al producătorului de lactate Arla Foods.

Tuborgh a declarat că noile tehnologii i-au ajutat pe cei 9.000 de fermieri ai Arla din Danemarca, Suedia, Anglia, Germania și Benelux să reducă emisiile cu 1 milion de tone în ultimii doi ani.

„Există o cale de inovare”, a spus el. „Am dori să continuăm această cale, mai degrabă decât să fim nevoiți să ne oprim producția”.

Mai mult de jumătate din terenul Danemarcei este cultivat, iar agricultura este responsabilă pentru aproximativ o treime din emisiile de carbon ale țării, potrivit grupului de reflecție danez pentru climă Concito.

Sectorul agricol a devenit un câmp de luptă politică în contextul în care Uniunea Europeană se străduiește să își atingă obiectivul de zero emisii nete până în 2050. Fermierii din întregul bloc protestează de câteva săptămâni, afirmând că se confruntă cu costuri și taxe în creștere, cu birocrație și cu norme de mediu excesive.

Scenariile prezentate de consilierii guvernamentali ar reduce producția agricolă cu 6 % până la 15 %, iar producția de bovine și porcine ar scădea cu aproximativ 20 % în cazul celui mai dur scenariu de impozitare.

„Va fi relativ dramatic dacă vom alege să mergem pe această cale”, a declarat pentru TV2 Jais Valeur, directorul general al celui mai mare producător de carne de porc din Europa, Danish Crown.

„Este esențial să îi încurajăm pe cei mai buni fermieri ai noștri să devină mai buni, astfel încât să putem deschide calea unei tranziții durabile”, a spus el.