Dumitru Flucuș (AUR): Legea de prevenire a a separării copilului de familie nu este necesară în România. Există deja o lege care protejează copiiii

Deputatul AUR Dumitru Flucuș a declarat la postul de televiziune local Nova TV, că în România o lege precum cea a prevenirii separării copiilor, inițiată de Guvern, nu este necesară – și această din două motive: pe de o parte, deoarece actul normativ introduce o serie de prevederi ce vor avea efectul diametral opus, iar, pe de altă parte, deoarece avem deja Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Prin urmare, în scop preventiv, ar trebui adoptate o serie de măsuri care să vină în sprijinul familiilor aflate în dificultate.

„Concluziile specialiștilor arată că această lege nu este necesară în România. Potrivit acestei legi, pentru a se putea face prevenția, niște comisii trebuie să monitorizeze atent toate familiile. Și sunt descrise în lege o serie de criterii, iar dacă apare unul din aceste criterii în situația familiei, există riscul de separare.

Noi nici nu am avea nevoie de o lege. Acum există o lege a protecției copilului care e suficientă și ne ajută. Nu e cazul ca să venim cu o lege suplimentară care va avea drept efect separarea a peste 80% din copiii României de familiile respective”.

Dumitru Flucuș a analizat proiectul de lege în cauză și a constatat că aproape toate criteriile impuse ridică semne de întrebare. Spre exemplu, dacă familia ajunge într-o situație dificilă din punct de vedere dificultate economic, există riscul de separare a copilului de familie. De asemenea, dacă părinții nu au studii suficiente și dacă acei copii nu au schema de vaccinare completă, există riscul ca aceștia să fie separați de familie.

Deputatul subliniază că această lege trebuie respinsă în totalitate și că statul ar trebui să ia măsurile necesare pentru a veni în sprijinul familiilor vulnerabile.

„Această lege trebuie respinsă în totalitate, ea nu poate fi amendată și modificată prin amendamente, pentru că, oricât s-ar dilua, esența ei negativă rămâne și bănuielile noastre sunt că legea a fost primită din afară și doar tradusă. Seamănă izbitor cu legislația din țările nordice sau din Germania. Cunoașteți cazurile atâtor familii de români care, trăind acolo în Danemarca sau în alte țări nordice, li s-au luat copiii pe niște considerente inventate. Evident că familia respectivă își iubea copiii și făcea tot ce e mai bine pentru copilul lor”, a mai spus Dumitru Flucuș, care a subliniat că, în contextul prezentat, este mai bine ca această lege să nu fie adoptată.