Dumitru Flucuș (AUR) a propus măsuri pentru relansarea agriculturii românești

Agricultura românească se poate transforma într-un sector performant, ce poate aduce venituri importante la bugetul de stat, prin reorganizare și eficientizare, pornind de la renașterea satului românesc. În acest fel, balanța comercială a României se poate echilibra, deoarece vom importa mai puține alimente, a afirmat deputatul Dumitru Flucuș, în cadrul unei dezbaterii organizate marți, 10 octombrie, pentru a marca Ziua națională a produselor agroalimentare românești.

Deputatul AUR a subliniat că este nevoie de o schimbare de optică – faptul că mediul rural reprezintă peste 85% din suprafața teritoriului României este un avantaj.  În vederea relansării agriculturii și a renașterii satului românesc, Dumitru Flucuș a propus o serie de măsuri importante. Astfel, o primă măsură se referă la sprijinirea natalității în mediul rural.

„ Dacă luăm măsuri demografice acum concrete, efectele se vor vedea peste 25 de ani, când copiii care se vor naște începând de la anul o să termine facultatea și intră în producție. Nu avem timp de pierdut. Trebuie să luăm niște măsuri foarte concrete pentru sprijinirea dezvoltării demografice”. Următoarele măsuri se refera la dezvoltarea infrastructurii de bază și la investiții în sănătate. Să existe acces la servicii medicale, de exemplu, măcar un dispensar la un numit număr de sate. În plus, este nevoie de sprijinirea copiilor din mediul rural pentru a avea acces la educație.

„Satele noastre sunt au necesități clare, drumurile care trebuie să fie asfaltate, alimentate cu gaz, energie electrică, iar în unele locuri este nevoie de investiții în canalizare și apă. De asemenea, trebuie să investim în sănătate, să avem la sate măcar dispensare în fiecare comună care să asigure servicii de calitate măcar medie pentru cetățenii de acolo”, a explicat deputatul.

Toate aceste măsuri pot fi implementate facil în urma unei reforme administrativ-teritoriale. De asemenea, deputatul AUR a ridicat o altă problemă, și anume reprezentarea parlamentară insuficientă a mediului rural. Deciziile care privesc mediul rural trebuie să fie luate prin consultarea cu specialiști, dar și cu oameni politici care cunosc foarte bine mediul rural actual și problematicile.

Nu în ultimul rând, pe lângă dezvoltarea agriculturii, conservarea specificului și a tradiției satelor este la fel de importantă – de aceea, gospodăriile și fermele mici trebuie să aibă sprijinul autorităților, inclusiv prin măsuri protecționiste, a mai spus Dumitru Flucuș.