Dorinel Cosma (AUR): Criza îngrășămintelor chimice va genera un nou val de scumpiri. Ce măsuri va dispune Ministerul Agriculturii?

Explozia prețurilor la energie și gaze naturale a afectat inclusiv producătorii de îngrășăminte din România. Din cauza acestei crize energetice, combinatul Azomureș, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, și-a oprit instalațiile de pe platformă încă din luna decembrie a anului trecut. Având în vedere această situație, senatorul AUR Dorinel Cosma solicită ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, să transmită un răspuns oficial privind situația stocurilor de  îngrășămintelor din România.

Fermierii români se tem de o posibilă criză, în condițiile în care doar combinatul Azomureș furniza 50% din îngrăşămintele utilizate în agricultură şi asigura aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii. Sub aspectul deficitului de fertilizatori, producția din toamna acesta ar putea fi afectată deoarece fermierii vor administra o cantitate mai mică de îngrășăminte la principalele culturi de bază, punctează senatorul Dorinel Cosma.

În plus, în contextul conflictului dintre Ucraina și Rusia, principali furnizori de îngrășăminte la nivelul UE, prețurile pentru acest produse s-au dublat în unele țări. Această creștere a prețurilor nu va face decât să pună şi mai multă presiune pe accesibilitatea alimentelor în special pentru consumatorii cu venituri mici, atrage atenția senatorul AUR.

Având în vedere situația prezentată, Dorinel Cosma i-a solicitat ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, să clarifice dacă există riscul unei astfel de crize și în țara noastră și să transmită răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Vor fi afectate recoltele din toamna aceasta din cauza crizei de fertilizatori de pe piața românească?
  • Pe termen mediu și lung României îi este amenințată securitatea alimentară?
  • Care sunt stocurile de îngrășăminte în momentul de față din România, și dacă acestea pot acoperi cererea de pe piața internă?
  • Aveți în plan luare de măsuri de subvenționare a îngrășămintelor chimice pentru fermieri?
  • Ministerul pe care îl administrați este singura entitate publică care acreditează importurile de îngrășăminte. Astfel aveți în vedere ridicarea sau reducerea accizelor la importurile de îngrășământ?