Deputații AUR de Suceava cer Guvernului să elimine taxa de raft din hipermarketuri și să introducă lanțul scurt de aprovizionare

Deputații AUR de Suceava Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu cer Guvernului Ciolacu să renunțe la măsurile populiste și ineficiente privind reducerea adaosului comercial la unele alimente de bază. În schimb, ei propun să fie eliminată taxa de hipermarketuri și să fie introdus lanțul scurt de aprovizionare. Deputații cer Guvernului să adopte măsuri reale care să reducă povara coșului alimentar pentru românii.

Cei doi deputați au explicat că este necesară modificarea felului în care comercianții îi facturează pe producătorii români, ținând cont că în prezent forța de negociere a producătorilor noștri, în raport cu marile magazine, este una scăzută.

„Consumatorul trebuie să înțeleagă că prețul de la raft nu este crescut de producător sau de procesator, ci cea mai mare parte a profitului ajunge la comerciant. De exemplu, facturăm la preț de listă un produs cu 10 lei, iar ulterior, la sfârșit de lună, ne trezim că am încasat de fapt, prin diverse tertipuri ale hipermarketurilor, care ne facturează tot felul de taxe, bugete de sume fixe, costul produsului, discounturi și alte taxe ajungem să încasăm 5,5 lei, din prețul de 10 lei facturat inițial, în timp ce retailerul îl vinde cu 12 lei. Ceea ce înseamnă că, diferența de bani de la 5,5 lei la 12 lei ajunge în buzunarul supermarketului”, precizează deputații.

Astfel, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu cer eliminarea taxelor de raft – comerciantul trebuie să factureze producătorului doar prețul de achiziție, fără să mai adauge alte tipuri de taxe de raft. În acest fel, susțin deputații, se coboară nivelul de formare a prețului la raft, fapt ce va contribui la distribuirea echitabilă a valorii adăugate pe filiera de produs. Mai exact, producătorul va încasa puțin mai mult și va avea asigurat câștigul, în timp ce comerciantul va încasa mai puțin, dar va avea asigurată marja de profit.

„Producătorii români devin astfel, atractivi pentru că ajung la un nivel de competitivitate relativ egal cu cel al importatorilor, ceea ce va genera creșterea cererii de produse românești din partea consumatorilor”, au adăugat aceștia.

Prin urmare, deputații AUR de Suceava Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu au adresat o interpelare către prim-ministrul României și au formulat următoarea cerință:

„Domnule Prim-Ministru, în loc să produceți o nouă distorsionare a pieței prin forțarea micșorării adaosului comercial care nu va fi suportat de retaileri, solicităm să scoateți legea L223/2022, inițiată de parlamentarii AUR, din sertarele Camerei Deputaților, să dați aviz pozitiv al Guvernului României și să o treceți prin Parlament”.