Deputații AUR de Suceava cer Guvernului Ciucă să majoreze alocațiile astfel încât niciun copil să nu trăiască sub pragul sărăciei

Guvernul Ciucă a anunțat că va majora alocațiile pentru copii, începând cu luna februarie a acestui an, însă creșterea este insuficientă, deși, potrivit anunțului făcut de autorități, sumele primite de către beneficiarii de alocație sunt cu aproximativ 5% mai mari față de cele din decembrie 2022. 

Deputații AUR de Suceava Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu atrag atenția asupra faptului că o creștere cu 31 de lei a alocației pentru copii este o bătaie de joc la adresa românilor. Ei cer autorităților să crească de urgență cuantumul alocațiilor de stat astfel încât niciun copil să nu trăiască sub pragul sărăciei.

Într-o interpelare adresată premierului Nicolae Ciucă, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu reamintesc factorului guvernamental că există o hotărâre a Parlamentului European din 14.09.2022, privind adoptarea unui coș de bunuri și servicii la preturi reale, ca prag al sărăciei, care să stea la baza salarizării minime și a pensiei minime, măsură pe care coaliția PSD-PNL-UDMR refuză să o aplicate.

„Există o diferență imensă între cetățeanul simplu și demnitarii acestei țări, așa cum nu s-a mai niciodată, există 2 Românii, una a celor bogați care se uită aprobator la televizor și află că se achiziționează avioane F35, care, ar putea să le apere și averile de războiul de la graniță și românii simpli, care își fac munca, își întrețin familia, își plătesc taxele și impozitele, dar nu și rămân fără bani să se ocupe de sănătate”, punctează cei doi deputați.

Guvernanții ecranizează scena balconului din 22 decembrie 1989, adaptată în 2023, în care Elena Ceaușescu intervine: „Nicule, mai dă-le 31 de lei!”

Cei doi deputați de Suceava critică dur Guvernul pentru modul în care sfidează cetățenii acestei țări, care plătesc taxe și impozite și solicită creșterea alocațiilor. Ei susțin că așa cum statul are bani pentru a finanța partidele politice și pentru a acorda sprijin financiar refugiaților ucraineni, atunci poate suporta și această majorare pentru viitorul țării:

„Alocația de stat în România este de 256 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, sumă insuficientă pentru a ține un copil la creșă sau la școală, aceasta fiind principala cauză a abandonului școlar. Ministrul Muncii, domnul Marius Budăi a anunțat public intr-un interviu, că va fi o creștere de 31 de lei, ci nu de 13 lei cum a fost aplicată.

Solicităm adaptarea la vremurile pe care le trăim a cuantumului alocației de stat pentru copii, minimum până la suma de 631 lei pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani, la fel cum se alocă copiilor de până la 2 ani, ca fiind baza de plecare a unui Proiect de Țară pentru reducerea abandonului școlar, în care, prima măsură să fie trecerea pragului de sărăcie pentru fiecare familie cu copii din România!

Sursa de finanțare este impozitarea drastică a pensiilor speciale și eliminarea finanțării partidelor parlamentare de la bugetul de stat.

Pentru refugiații ucraineni ați găsit bani, aceștia primeau câte 140 de lei pe zi și alocația pentru un copil este de 256 lei pe o lună!”, au transmis aceștia prin intermediul interpelării.