Cum influențează primele zile reci tensiunea arterială

Corpul nostru răspunde la schimbările de temperatură, deci este plauzibil ca temperatura să influențeze tensiunea arterială. De ce se întâmplă acest lucru și ce e de făcut?

Frigul poate crește tensiunea arterială

Tensiunea arterială este în general mai mare iarna și mai mică vara. Acest lucru este influențat de faptul că temperaturile scăzute determină îngustarea vaselor de sânge – ceea ce crește tensiunea arterială, deoarece este nevoie de mai multă presiune pentru a forța sângele să treacă prin prin venele și arterele îngustate, scrie doc.ro.

În plus față de faptul că e afectată de vremea rece, tensiunea arterială poate fi afectată și de o schimbare bruscă a modelelor meteorologice, cum ar fi un front atmosferic sau o furtună. Corpul și vasele de sânge, în special, pot reacționa la schimbări bruște în ceea ce privește umiditatea, presiune atmosferică sau acoperirea cerului cu nori în același mod în care reacționează la frig. Aceste variații ale tensiunii arteriale legate de vreme sunt mai frecvente la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.

Alte cauze sezoniere ale tensiunii arteriale crescute includ creșterea în greutate și scăderea activității fizice, care sunt frecvente în timpul iernii. Dacă știi că ai deja hipertensiune, e bine să îți monitorizați valorile tensiunii arteriale pe măsură ce anotimpurile se schimbă și să ceri sfatul medicului dacă nu te simți bine.

Medicul îți poate recomanda schimbarea dozei de medicament pentru tensiunea arterială sau chiar trecerea la un alt medicament. E deosebit de important să nu faci nicio modificare în ceea ce privește medicația fără să ai înainte aprobarea medicului.

Un studiu din 2013 a confirmat că scăderea temperaturii și lipsa soarelui sau creșterea precipitațiilor și a înghețului sunt asociate cu o ușoară creștere a valorilor tensiunii arteriale.

 » sursa: www.replicaonline.ro