Boris Volosatîi (AUR) susține înființarea unui Consulat General al României la Ungheni

Înființarea unui Consulat General al României la Ungheni – aceasta a fost solicitarea deputatului AUR Boris Volosatîi către ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu. Volosatîi consideră că România ar trebui să înființeze un nou Consulat General în municipiul Ungheni, care ar fi în măsură să contribuie la stimularea schimburilor culturale și umanitare, la intensificarea relațiilor comerciale și stimularea circulației persoanelor de pe cele două maluri ale Prutului. Potrivit deputatului AUR, autoritățile de la Chișinău nu se opun unei astfel de inițiative, iar Ministerul Afacerilor Externe s-a arătat deschis ințiativei.

Am dispus implementarea unor măsuri la nivelul oficiului consular pentru diversificarea gamei de servicii consulare și creșterea capacității de prestare a acestora. Am aprobat efectuarea unei misiuni de evaluare și îndrumare la Biroul Consular de la Ungheni în vederea analizării posibilităților pentru creșterea capacității operaționale a oficiului consular într-un spațiu corespunzător perspectivelor de dezvoltare a relațiilor bilaterale la nivel local, fiind inițiate demersuri pentru identificarea unui nou spațiu pentru relocarea oficiului consular, completarea schemei de personal, dotarea cu aparatură, materiale și tipizate necesare prestării serviciilor consulare, precum și planificarea dezvoltării etapizate a furnizării serviciilor consulare”, se arată în răspunsul Ministerului Afacerilor Externe.

În prezent, România are la Chișinău o Ambasadă cu o secție consulară și două Consulate Generale în municipiile Bălți și Cahul. În circumscripția Bălți funcționează, din 2011, un Birou consular în municipiul Ungheni menit să ofere o gamă largă de servicii consulare românilor din actualele raioane Ungheni, Călărași și Nisporeni.

Republica Moldova este singurul stat, în afară de România, cu o populație majoritar românească, fiind și statul unde locuiesc cei mai mulți cetățeni români deținători de pașapoarte de tip CRDS. Se estimează că circa 1/3 din locuitorii Republicii Moldova, reprezentată în cea mai mare parte etnici români, și-a redobândit deja cetățenia română, în timp ce restul de 2/3 din locuitori sunt îndreptățiți legal și legitim să ceară pe viitor restabilirea lor în cetățenia română.