AUR Moldova, la Varnița: Regimul de la Tiraspol încalcă tratatele internaționale. Este un abuz
Oficialitățile transnistrene comit abuz peste abuz și încalcă în mod flagrant punctul 5 al Acordului semnat în 1992, după războiul ruso-moldovenesc, care prevede că părțile se obligă să asigure libera circulație a persoanelor, a mărfurilor și a serviciilor. Caravana AUR Moldova se află de aproape 24 de ore blocată în punctul de trecere ilegal de la Varnița, unde membrii echipei sunt supuși intimidărilor.
Vlad Bilețchi, președintele AUR Moldova, a ținut o scurtă conferință de presă, în care a făcut o trecere în revistă a ceea ce s-a întâmplat la punctul de trecere de la Varnița începând de ieri, de la orele 15:00 și până la această oră.
„Ieri, la orele 15:00, cu acest autocar ne-am apropiat de punctul de control de la Varnița. Gardiștii ne-au spus că actele vor fi procesate îndată; în jumătate de oră ne-au spus că nu vom fi lăsați să trecem pentru că dumnealor nu permit desfășurarea de campanie electorală sau de agitație electorală dincolo de acest post de control. Acest lucru este ilegal și am cerut ca refuzul să ne fie dat sub formă scrisă”, a precizat Bilețchi. Cererea a fost refuzată, de teama că separatiștii vor fi din nou atacați în instanțele de la judecată la CEDO. Autoritățile de la Tiraspol nu vor un nou scandal internațional în Transnistria, le este teamă că vor apărea consecințe juridice, a mai spus președintele AUR.
„Noi, AUR, suntem aici pentru că ne pasă de moldoveni, fie că sunt din dreapta sau din stânga Nistrului pentru că fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să știe că toți candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova sunt obligați să lupte pentru drepturile și libertăților lor, ale cetățenilor”, a adăugat Bilețchi în încheiere, subliniind că dincolo de Nistru sunt 300.000 de mii de cetățeni cu drepturi de vot, ale căror drepturi și libertăți sunt violate în fiecare zi pe nedrept.
La rândul său, candidatul AUR Valeriu Munteanu a arătat că autoritățile separatiste încalcă astfel punctul 5 al Acordului semnat în 1992, după războiul ruso-moldovenesc, care prevede că părțile se obligă să asigure libera circulație a persoanelor, a mărfurilor și a serviciilor.
„Noi am venit la Tighina cu inima curată, noi am venit să propovăduim adevărul. Am venit să vorbim despre Uniunea Europeană, despre România, despre o viață mai bună pentru toți, inclusiv pentru cei din spatele nostru (soldații n.r.) care sunt prizonierii unui regim dictatorial, a unui sistem care își are rădăcina la Moscova. Vă invităm să veniți alături de noi, AUR, pentru ca viața dvs. să fie mai bună, să aveți pensii și salarii mai mari, să aveți liberă circulație și securitate. Nu am venit să provocăm să sfidăm niciun fel de lege, respectăm legislația Republicii Moldova și tratatele internaționale”, a conchis Munteanu.
La protest s-au alăturat și o parte din parlamentarii AUR din Legislativul de la București. Ciprian Ciubuc, deputat AUR, și-a exprimat indignarea față de acest abuz:
„Sunt foarte revoltat în calitate de cetățean al Republicii Moldova, dar și în calitate de parlamentar al României, să fiu restricționat la Nistru, pe pământul strămoșilor noștri. Vom cere neîncetat pe toate căile diplomatice ca Rusia lui Putin să își retragă forțele de ocupație, militare și paramilitare din Republica Moldova”, a spus acesta.