Antonio Andrușceac (AUR) a cerut Guvernului să transmită câți bani s-au cheltuit pentru asistența umanitară a refugiaților ucraineni
Deputatul AUR Antonio Andrușceac a solicitat Guvernului informații privind modul în care statul român a sprijinit refugiații din Ucraina – astfel, prin intermediul unei întrebări parlamentare, Andrușceac a cerut detalii despre sume, proveniența banilor și modul în care au fost cheltuite aceste fonduri. Cetățenii au dreptul să cunoască aceste informații deoarece au fost alocați inclusiv bani de la bugetul de stat și din fondul de rezervă bugetară.
Deputatul a reamintit că, în urma izbucnirii conflictului armat din Ucraina și a fluxului mare de refugiați, statul român a fost nevoit să creeze cadrul legal pentru a asigura sprijin şi asistenţă umanitară pentru cetăţenii proveniţi din zona de conflict.
Astfel printr-o serie de ordonanțe de urgență -OUG nr. 20/2022, OUG nr. 15/2022, OUG nr. 100/2022 şi OUG nr. 22/2023 – s-au instituit măsuri de asistenţă în ceea ce priveşte cazarea, norma de hrană, asigurarea accesului copiilor la educaţie, accesul la îngrijiri medicale, asistenţa socială a categoriilor vulnerabile etc.
Ce au transmis Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și MAI
La solicitarea deputatului AUR Antonio Andrușceac, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a comunicat că, potrivit OUG 113/2022, au beneficiat de sprijin mamele refugiate din Ucraina care au născut în anul 2022. Ele au primit tichete sociale (electronic) pentru nou-născuţi în valoare de 2.000 de lei. Sumele au fost acoperite prin Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD).
De asemenea, au mai fost alocați 585.255 mii lei (15,56% acoperit de la bugetul de stat) în Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020.
În data de 8.05.2023 a fost semnat contractul de finanțare între MAI și MIPE – decontare interinstituțională parțială a cheltuielilor efectuate de autoritățile române pentru nevoile de bază ale cetățenilor străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România şi care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România.
Potrivit sursei citate, vor fi solicitate la rambursare Comisiei Europene sume validate şi certificate în cuantum maxim de 100 milioane euro.
Din datele Ministerului Afacerilor Interne rezultă că în 2022 au fost alocate 591.969.962 lei pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea refugiaților ucraineni, fondurile fiind asigurate din bugetul MAI, prin suplimentarea acestuia atât din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, cât şi în urma rectificării bugetare”. Pentru anul 2023, suma se ridică la 661.944.919 lei.
De asemenea, în anul 2022, Ministerul Afacerilor Interne, a accesat mecanismul Asistenţei de Urgenţă şi a semnat 2 contracte de grant cu Comisia Europeană, în valoare totală de 39,1 milioane euro din care:
- 12,1 milioane euro aferente Fondului pentru Azil Migrație şi Integrare (FAMI);
- 27 milioane euro aferente Instrumentului de Sprijin pentru Managementul Frontierei şi Politica de Vize (IMFV).