Angajații din căminele groazei din Voluntari erau anunțați de controale chiar de funcționarii statului

Funcționarii statului român, cu atribuții în domeniul asistenței sociale, au acoperit abuzurile din căminele de bătrâni, făcând front comun în jurul ”boșilor” care le dețineau, arată referatul cu propunerile de arestare făcut de procurorii DIICOT.

Controalele în centre erau anunțate în prealabil iar funcționarii îi învățau pe angajați cum să se acopere în documente. DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3, DGASPC Sector 6, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov sunt instituțiile care au sprijinit gruparea infracțională, potrivit DIICOT. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, respectiv Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse sunt aparatele centrale în subordinea cărora lucrau funcționarii care au partizanat cu proprietarii căminelor groazei. Majoritatea beneficiarilor din căminele de bătrâni deținute de Ștefan Godei erau persoane vulnerabile ce proveneau din sistemul de asistență socială.

DGASPC-urile îi livrau „clienți” lui Godei, ocolind cadrul legal, arată procurorii DIICOT. Bolnavi cu afecțiuni psihice grave, fără discernământ, erau internați în centrele deținute de Godei pentru că centrele statului nu mai aveau spații de cazare. Potrivit legii, ar fi trebuit organizate licitații în urma cărora proprietarii de cămine private să își adjudece beneficiari. În cazul lui Godei, căminele au fost suprapopulate cu persoane din sistemul de protecție socială fără nicio licitație. Pentru fiecare beneficiar, lunar statul plătea sume consistente.

Aproape 800.000 de euro a plătit statul român timp de un an și jumătate căminelor de bătrâni deținute de Ștefan Godei. Defalcat, situația plăților arată astfel: DGASPC Sector 3 a plătit în conturile Asociației ”Sf. Gabriel cel Viteaz” 2.550.574,41 lei, DGASPC Ilfov 1.178.233,92 lei, iar DGASPC Sector 6 suma de 35.060,86 lei.

După ce abuzurile din centre au fost semnalate în urma anchetei jurnaliștilor de la Centrul de Investigații Media și Buletin de București, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDC), a dispus verificări urgente. În teritoriu, angajații din subordine, desemnați să efectueze controale, au continuat să îi ajute pe proprietarii căminelor să-și perfecteze documentele astfel încât totul să pară că este conform legii.

Potrivit DIICOT, Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu management de caz și monitorizare servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități în cadrul DGASPC Ilfov era prieten apropiat cu Ștefan Godei și țineau permanent legătura.Țicu i se adresa lui Godei cu apelativul „boss” sau ”mister”. „Andrei Răzvan Țicu, cunoscând situația Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz în sensul că atribuirea loturilor de beneficiari către asociație prin contractele de parteneriat s-a realizat prin încălcarea prevederilor legale și că asociația nu are în fapt numărul de angajați cerut de lege pentru a putea presta serviciul social pentru care a fost licențiat, a acordat asistență grupării infracționale, oferind consultanță în afara cadrului instituțional, cu scopul acoperirii neregulilor existente în fața organelor de monitorizare și control din cadrul instituțiilor statului în fața cărora se subordonează”, se arată în referatul de arestare al DIICOT.

Potrivit interceptărilor depuse la dosar, în momentul în care serviciul pe care îl conducea primea solicitări de la poliție sau alte instituții ale statului privind condițiile existente la cadrul celor două centre ale Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, Țicu discuta în prealabil cu Ștefan Godei și stabilea cu acesta modul în care va formula răspunsurile oficiale ale instituției. Răspunsurile erau formulate în așa măsură încât să nu scoată la iveală ilegalitățile existente la nivelul asociației și condițiile reale în care sunt ținuți beneficiarii în cele două centre. Mai mult decât atât, deși serviciul pe care îl conducea era direct responsabil cu verificarea condițiilor în care sunt îngrijiți beneficiarii, Țicu a ignorat toate neregulile pe care le cunoaștea din cadrul celor două centre.

În schimbul contribuției sale, Andrei Răzvan Țicu era recompensat ocazional de către Godei cu diverse produse, susțin procurorii DIICOT, respectiv pește provenit din bazinul piscicol pe care acesta în administra. Atunci când întocmeau răspunsurile către autoritatea centrală, și constatau că documentele surprind lipsa personalului din centrele deținute de Godei, cei doi funcționari DGASPC veneau tot ei cu soluția: completarea cu date fictive. Ba chiar se ofereau să editeze hârtiile trimise de angajata lui Godei, „să nu creadă cei de la ANPCDA că sunt luați la mișto”.

O convorbire între șeful de serviciu al DGASPC Ilfov, Răzvan Țicu și subalterna sa, Bianca Popa, interceptată la începutul lunii mai: ȚICU ANDREI RĂZVAN: Da, Bianca!

– BIANCA: Hai, scuză-mă că te deranjez!

– ȚICU ANDREI RĂZVAN: Nicio problemă!

– BIANCA: Fii atent! Știi adresa aia de la ANPD cu Gabriel (Asociația Gabriel cel Viteaz n.r.)?

– ȚICU ANDREI RĂZVAN: Așa…

– BIANCA: Mă tot ține să fac rost de așa….licența încă n-a apărut, a zis, n-a ieșit. (…) Și i-am cerut grila cu programarea personalului și după prima pagină, condica de prezență.

– ȚICU ANDREI RĂZVAN: Bun!

– BIANCA: Faza e că nu apare nicăieri, chiar și-n grilă și-n condică, n-apare nicăieri că ele…, una e psiholog, că una-i asistent social, unu-i kinetoterapeut sau ce dracu au mai zis ei că au adus. Peste tot mi-au trimis cu îngrijitorii. Păi pe mine mă interesează înregistrări să le dăm la aia peste nas că avem psiholog angajat, nu?

– ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi normal, dar ce răspund, sunt cretini!?

– BIANCA: Păi da, uite, o să-ți trimit și ție să vezi și tu, i-am spus, dar zici că vorbești cu pereții, și Ioana nu știu ce are? Și condica aia de prezență zici că a facut-o acuma. Îmi trimite poză cu 1 ianuarie, zic: ”trimite-mi-o pe mail să o editez în pana mea că ăia zice că faci mișto de ei”, știi?

– ȚICU ANDREI RĂZVAN: indescifrabil…

– BIANCA: Păi o fi, nu zic ca nu, da în fine, mi-a trimis-o, am editat-o eu să nu se mai vadă data, știi… și am facut-o cât de cât prezentabilă, dar trebuie să reiasă de undeva din ce le trimit că există un psiholog, că există un asistent social, un kineto, dar nu reiese de nicăieri asta este problema mea. Eu ce le spun la ăia? – ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi nu e, trebuie să-și refacă documentația ei.

BIANCA: Nu știu, vorbește tu cu Ștefan, eventual.

– ȚICU ANDREI RĂZVAN: Hai că-l sun eu acum pe Godei.

– BIANCA: Măcar să-i bage în grila aia de programare a personalului, cum, pe ture, să bage și pe ei trei și să bifeze acolo niște ture, ca să apară. Înțelegi?

– ȚICU ANDREI RĂZVAN: Da…, ei…(n.l. indescifrabil)

Cum era anunțată autoritatea centrală că în cămine totul este bine

O altă convorbire dintre Andrei Răzvan Țicu și angajata centrul de bătrâni surprinde cum șeful din DGASPC Ilfov o încuraja pe aceasta să consemneze că neregulile din centre au fost remediate, deși în realitate nu s-a întâmplat asta.

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Ce faci, drăguța mea? Bună!

CĂRĂULAȘU IOANA ANDREEA: Mă plimb prin pădure, dacă vrei să știi!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Da?

CĂRĂULAȘU IOANA ANDREEA: Da!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Ai și tu un minuțel pentru Răzvan?

CĂRĂULAȘU IOANA ANDREEA: Da, dar dacă trebuie să fac ceva, nu am cum…

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Fii atentă, eu fac răspunsul acum către ANPD și trebuie să dau și aia cu măsurile, cu starea implementării măsurilor!

CĂRĂULAȘU IOANA ANDREEA: Așa…

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Procedura cu privire la menținerea unui stil de viață sănătos?

CĂRĂULAȘU IOANA ANDREEA: Da, o avem!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Ați făcut-o, da?

CĂRĂULAȘU IOANA ANDREEA: Da, da, da…

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Registrul de vizită?

CĂRĂULAȘU IOANA ANDREEA: Îl avem…

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Registrul telefonic…

CĂRĂULAȘU IOANA ANDREEA: Și registrul telefonic, da!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Condica de prezență?

CĂRĂULAȘU IOANA ANDREEA: Aia e working progres, încă lucrăm la ea ca să o punem la punct cum trebuie, deci, poți să zici că este…oricum, zilele următoare trimit și eu tot raportul cu toate măsurile îndeplinite și o să trimit și dovezi cu poze, deci, poți să zici că e ok!

Controale anunțate în avans

Potrivit DIICOT, nu doar funcționarii din cadrul DGASPC Ilfov au închis ochii în fața abuzurilor și neregulilor de centrele de bătrâni. O atitudine similară au avut și cei de la DGASPC Sector 3. Un control efectuat de funcționarii DGASPC Sector 3 la căminul din Pipera în data de 28 martie a fost anunțat Ioanei Cărăulașu, asistenta socială a asociației lui Godei cu o zi înainte chiar de către angajatul DGASPC Sector 3 care avea în atribuție monitorizarea Asociației Gabriel Cel Viteaz.

La fel s-a întâmplat și la un control programat pe 20 iunie. Alertat că va fi o vizită de monitorizare la care va participa și ”directoarea mare” de la sectorul 3 si de la evidența populației, Ștefan Godei și-a anunțat angajații că vrea sa fie impecabil în cămin, să miroasă frumos și toți beneficiarii să fie îmbrăcați frumos, „să nu fie găsiți în zdrențe”. Ștefan Godei a ținut legătura cu una dintre funcționarele din echipa de control, care l-a anunțat că nu o să stea mai mult și nu are mijloc de transport cu care să plece de la cămin. Când află că funcționarea DGASPC Sector 3 nu are mașină, Ștefan Godei râde și îi transmite că „dacă e cuminte, o duce el cu mașina”.

La rândul lor, funcționarii AJPIS Ilfov, instituție care potrivit legii efectuează controale în vederea acreditării și licențierii centrelor de îngrijire și asistență persoane cu dizabilități l-au protejat pe Ștefan Godei. Funcționarii acestei instituții, arată datele din dosarul DIICOT, nu au efectuat niciun control inopinat, toate verificările fiind anunțate în prealabil lui Ștefan Godei. Acesta își punea angajații în alertă, cerându-le să facă peste tot curățenie, iar beneficiarii să fie spălați și ”îmbrăcați giugiuc”.

„Se repetă schema de luni”, zi în care au avut acel control de la D.G.A.S.P.C. Sectorul 3, i-a pus în temă Godei pe oamenii din centre. Chiar dacă cu ocazia verificărilor AJPIS Ilfov au fost identificate nereguli acestea nu au fost consemnate în documente, subliniază procurorii DIICOT. Un singur funcționar arestat În cazul angajaților AJPIS Ilfov care îl învățau la telefon pe Godei cum să jongleze cu cadrul legal, aceștia, nu au fost identificați până în prezent. Cercetările sunt însă în plină desfășurare.

Până în prezent, din rîndul funcționarilor DIICOT a cerut arestarea lui Andrei Răzvan Țicu și a subalternei Bianca Popa, de la DGASPC Ilfov. Primul a fost arestat preventiv. Bianca Popa a fost plasată în arest la domiciliu. Decizia Tribunalului București nu este definitivă, fiind deja contestată.