Andrei Hangan (AUR) sesizează Ministerului Mediului problema tarifelor exorbitante la apă și canal în orașul Brăila

Senatorul AUR Andrei Hangan sesizează ministrului Mediului, Mircea Fechet problema tarifelor exorbitante la apă și canal în orașul Brăila. Parlamentarul consideră că această situație ridică semne de întrebare asupra deciziilor luate de conducerea Companiei de Utilități Publice (CUP) și a relației dintre autoritățile locale și acest operator.

Totodată, Andrei Hangan subliniază că analiza detaliată a situației dezvăluie posibile nereguli și practici care afectează negativ comunitatea locală.

CUP Dunărea Brăila se găsește în mijlocul unui scandal legat de tarifele exorbitante la apă și canal. Deși Brăila are resurse naturale abundente, inclusiv Dunărea, tarifele practicate de CUP sunt printre cele mai mari din țară. Conducerea CUP pare să se folosească de monopolul său pentru a impune tarifele, iar justificările oferite ridică semne de întrebare”, precizează senatorul, cu mențiunea că CUP a mai fost implicată în situații problematice și în trecut (de exemplu, încărcarea ilegală a facturilor la apa de ploaie și furnizarea de apă neconformă cu standardele de potabilitate).

În plus, deciziile instanței și reclamațiile privind facturarea incorectă arată un model de gestionare care aduce prejudicii consumatorilor, a mai spus senatorul.

Andrei Hangan a afirmat că este dezolant faptul că, deși CUP Dunărea Brăila are resurse locale considerabile, impune tarife exorbitante sub pretextul necesității finanțării unui proiect european. „Comunitatea locală suferă din cauza acestei abordări și merită transparență și respect din partea autorităților locale și a companiei”, subliniază acesta.

În acest context, senatorul Andrei Hangan solicită ministrului Mircea Fechet să precizeze:

  1. În ce măsură poate clarifica Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor faptul că majorarea tarifelor la apă și canal, în orașul Brăila, reprezintă o cerință explicită a Uniunii Europene sau, pur și simplu, o decizie luată la nivel locale de către CUP? Există alternative pentru evitarea unei majorări atât de semnificative?
  2. Cum vede ministerul pe care îl conduceți rolul și responsabilitatea Companiei de Utilități Publice Dunărea în stabilirea tarifelor la apă și canal? Ce mecanisme de control sau intervenție există pentru a asigura tarife echitabile și justificate?
  3. Care este evaluarea ministerului pe care îl aveți în subordine cu privire la impactul tarifelor exorbitante asupra comunității locale? Există preocupare cu privire la accesibilitatea serviciilor esențiale precum apă și canalizare, având în vedere nivelul ridicat al tarifelor?
  4. Ce măsuri de monitorizare și control pune în aplicare ministerul pentru a asigură că furnizarea apei potabile de către CUP este conformă cu standardele de calitate, precum și că tarifele practicate sunt justificate în beneficiul comunității?
  5. În ce măsură poate contribui Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor la îmbunătățirea situației expuse și la protejarea intereselor comunității locale în fața tarifelor exorbitante la apă și canal în Brăila?