A.S.F., piețele financiare non-bancare și pandemia. Pilonii de pensii private, bine ancorați în fața virusului

Piața pensiilor private din România a traversat cu succes furtuna declanșată de apariția virusului SARS-CoV-2, care rescrie istoria omenirii și lasă urme adânci în tot ecosistemul financiar al lumii.

Sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluție pozitivă pe tot parcursul funcționării sale, activele totale și numărul de participanți fiind în continuă creștere.

Astfel, valoarea activelor totale aflate în administrare, la nivelul întregului sistem de pensii private, a ajuns, la 30 septembrie 2020,  la 72,58 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de septembrie 2019. Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut, la sfârșitul lunii septembrie 2020, a fost de 6,98%, peste nivelul din decembrie 2019. Putem vorbi, așadar, de o creștere solidă a activelor fondurilor de pensii private în perioada pandemiei.

În contextul atipic generat de efectele răspândirii virusului SARS-Cov-2, Autoritatea de Supraveghere Financiară a monitorizat permanent evoluțiile piețelor financiare nebancare pe care le supraveghează și a luat măsuri concrete pentru a le ajuta să se adapteze la condițiile speciale determinate de criza generată de răspândirea virusului SARS-CoV-2. 

În plan legislativ, Autoritatea de Supraveghere Financiară a avut o contribuție substanțială atât la definirea cadrului pentru apariția pensiilor ocupaționale, cât și în ceea ce privește modificarea ansamblului de norme în vederea creșterii eficienței funcționării sistemului pensiilor private, precum și în vederea protecției participanților. Astfel, au fost modificate și completate mai mult de 15 norme care promovau măsurile legislative pentru dezvoltarea în condiții de siguranță a pieței fondurilor de pensii private.

Pentru anul 2021, va fi analizată necesitatea actualizării cadrului de reglementare secundară în privința unor arii, cum ar fi: aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii private, utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii privat, transferul participanților între fondurile de pensii, activitatea de marketing, precum și investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private.

 » sursa: ziuadevest.ro