Daniel Gheba, deputat AUR: Patriotismul economic, în viziunea Guvernului Ciolacu, vizează desființarea antreprenorilor români și punerea pe butuci a cercetării
Daniel Gheba, deputat AUR de Dolj, a criticat dur ordonanța austerității pe care Guvernul Ciolacu și-a propus să o aprobe. Măsurile anunțate, subliniază Gheba, vor avea consecințe dramatice pentru economia și cercetarea românească – nu doar că Guvernul nu va reuși să colecteze mai mulți bani la buget, ci va forța majoritatea firmelor românești să treacă la economia gri, iar unele afacerilor locale chiar vor falimenta.
Acesta a atras atenția că, dacă obiectivul Guvernului este acela de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat, atunci alternativa există și este o soluție cât se poate de viabilă: impozitarea marilor corporații.
„Ordonanța austerității reprezintă ultima lovitură pe care guvernul o poate da economiei pentru a o băga definitiv în groapă. Filosofia corectă a unei guvernări responsabile ar fi aceea de a muta sarcinile fiscale de pe umerii IMM-urilor pe umerii marilor firme. Guvernul Ciolacu nu dorește acest lucru pentru că nu are curaj și este șantajat de către marile corporații.
La preluarea mandatului de premier, Marcel Ciolacu ne-a spus că va miza pe patriotismul economic. Din ceea ce vrea să facă prin această ordonanță a sărăciei rezultă următorul: lucru patriotismul economic, în viziunea domnului Ciolacu, vizează desființarea antreprenorilor români și punerea pe butuci a cercetării în România. Prin aceste măsuri se va încuraja evaziunea fiscală, trecându-se în zona gri sau neagră, scăzând astfel rata de colectare a TVA-ului prin trecerea de la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor la impozit pe profit pentru firmele care depășesc cifra de afaceri de 300.000 de lei și, dacă rentabilitatea este mai mare de 30 la sută, se va ajunge la creșterea numărului de societăți care vor intra în faliment, precum și lipsa de investiții în acest sector”, a declarat Daniel Gheba, într-o conferință de presă.
Creșterea CASS la PFA-uri profesiile liberale, precum și creșterea CAS la 30 de salarii minime brute, vor fi lovituri grele pentru PFA-uri. În plus, se vor elimina facilitățile fiscale în cazul antreprenorilor români și a celor care lucrează în construcții. De asemenea, prin majorarea impozitelor privind transferul proprietăților și transferul titlurilor de valoare de la 3 la 5%, respectiv de la 1 la 3%, coroborată cu binecunoscuta creștere a dobânzilor la creditele bancare, nu va face altceva decât să stagneze economia imobiliară.
Deputatul a reiterat faptul că Alianța pentru Unirea Românilor este împotriva acestor măsuri și că va face presiuni asupra Guvernului pentru ca această Ordonanță să nu fie aprobată.
„Prin urmare, se observă că toate măsurile pe care le pregătesc cei din coaliția de guvernare vor duce la dispariția firmelor românești, iar golul rămas va fi umplut repede de firmele cu capital străin. Noi facem presiuni asupra Guvernului și cu această ocazie invităm și societatea civilă să facă presiuni asupra Guvernului și chiar antreprenorii care fac parte din partidele politice sunt invitați să discute cu Guvernul pentru a nu lua aceste măsuri”, a mai spus deputatul AUR.