”Castraveții ruși ilegali”. Țara din Europa care a descoperit că legumele rusești au inundat piața locală

Lituania a anunțat marți că înăsprește controalele pentru a preveni importurile ilegale de legume din Rusia.

„Am auzit acuzații conform cărora se încearcă importul de legume rusești în Lituania, care se presupune că au fost cultivate în Uniunea Europeană”, a declarat Audronė Mikalauskienė, șeful serviciului alimentar și veterinar de stat.

„De aceea, am intensificat verificările asupra informațiilor furnizate către consumatorilor pe țara de origine a fructelor și legumelor proaspete.

„Efectuăm teste de laborator pentru a verifica siguranța acestor produse”, a adăugat ea, potrivit radiodifuzorului public lituanian LRT.

Măsura vine după afirmațiile fermierilor lituanieni conform cărora legumele cultivate în Rusia, în principal castraveți și roșii, au fost introduse ilegal în Lituania prin Belarus și Polonia vecine, cu documente de origine falsificate, subminând piețele locale.

„Odată ce mărfurile intră pe piața unică a UE, este mult mai dificil să le controlezi circulația. De aceea ar trebui să căutăm să restricționăm intrarea acestor mărfuri”, a declarat viceministrul Agriculturii Vytenis Tomkus.

În aprilie, președintele lituanian Gitanas Nausėda a cerut tarife suplimentare asupra importurilor agricole din Rusia și Belarus pentru a le face „pur și simplu necompetitive”.