Scandalul cu banane otrăvite de la Chişinău. Afaceristul, inculpat alături de un fost şef de la Procuratura Generală

Banane contaminate de la complicele unui procuror. Omul de afaceri de peste Prut, Igor Calinici, care a livrat banane contaminate cu pesticide la două reţele de supermarketuri, mai este învinuit într-un dosar de corupţie, aflat pe rol la Judecătoria Chişinău.

Calinici apare pe banca acuzaţilor alături de fostul procuror general adjunct, Ruslan Popov, în dosarul de îmbogăţire ilicită.

Cine este importatorul de banane otrăvite

Igor Calinici este administratorul şi singurul fondator al întreprinderii Fruct expert-plus de la Chişinău. Întreprinderea respectivă este lider pe piaţa importurilor şi livrărilor de fructe exotice pe teritoriul Republicii Moldova.

După ce, la începutul lunii curente, Agenţia Naţională pentru Securitate Alimentară (ANSA) a acuzat reţelele de magazine Linella și Fidesco că vând banane cu o cantitate de pesticide peste normă, administratorii lor au difuzat un comunicat și au spus că au contracte de achiziție cu Fruct expert-plus SRL.

Proprietarii celor două reţele au mai declarat că au avut încredere în agentul economic care le-a livrat marfa.

Rapoartele financiare arată că, în 2023, cifra de afaceri a SRL Fruct expert-plus a fost de 330,4 milioane de lei (17,4 milioane de lei), cu 31,5% mai mare față de anul precedent.


Legătura lui Igor Calinici cu Ruslan Popov

Igor Calinici este inculpat în dosarul în care Ruslan Popov şi soţia sa, Iulia, acuzatoare în cadrul Procuraturii Chişinău, sunt învinuiţi de îmbogăţire ilicită.

Afaceristul este acuzat că l-a ajutat pe Ruslan Popov să-şi justifice banii, care ar fi provenit din acţiuni de corupţie. Mijloacele financiare au fost investite la construcţia unui frigider industrial pentru păstrarea fructelor şi legumelor.

Ruslan Popov/ Sursa foto: anticoruptie.md

Astfel, Calinici ar fi semnat un contract de împrumut cu Alexandru Popov. Este vorba de tatăl fostului procuror, un om simplu dintr-un sat, pe numele căruia era înregidtrată afacerea.

Igor Calinici a spus că pledează nevinovat. ,,Consider că eu nu port nicio vină”.

Examinarea cauzei a început în iulie 2022, însă aproape că nu a avansat de loc. Mai multe şedinţe au fost amânate la solicitarea lui Calinici din motive de sănătate Apoi s-a îmbolnăvit şi Ruslan Popov.
23 de tone de banane contaminate cu pesticide, retrase din comerţ

Cele 23 de tone de banane au fost aduse din Ecuador. ANSA susține că firma importatoare a vândut bananele pentru a fi distribuite în lanțurile Linella și Fidesco, înainte să primească rezultatele analizei de laborator.

Mostrele pentru analize ar fi fost preșevate în vamă, pe 26 aprilie, iar rezultatele au ajuns abia pe 30 aprilie. Iar birocrația a agravat problemele pentru că, ziua de 1 Mai fiind liberă pentru bugetari, angajații de la ANSA nu au asigurat retragerea fructelor din magazine decât pe data de 2 mai.

Conducerea ANSA dă vina pe importator. Instituţia susține că nu avea voie să vândă fructele înainte de a primi rezultatele analizelor. Adică perioada de aproape o săptămână, în care marfa s-ar fi stricat.

Agentul economic urmează să fie sancționat.