Boris Volosatîi (AUR) solicită miniștrilor Educației și Muncii să își respecte promisiunea privind creșterea salariilor din învățământ începând cu 1 ianuarie 2024

Legea salarizării ar putea să nu fie gata până la 1 ianuarie 2024 – astfel, profesorii nu vor beneficia de creșterile salariale promise de către guvernanți, promisiune care i-a determinat să pună capăt grevei generale din învățământ. Deputatul AUR Boris Volosatîi a făcut apel către guvernanți să trateze această situație cu seriozitate și să-și onoreze promisiunile făcute corpului profesoral românesc.

Apelul deputatului Boris Volosatîi vine într-un moment important, în condițiile în care nici Ministerul Muncii și nici cel al Educației nu au întreprins până la această oră nimic pentru a elabora proiectul de modificare a Legii salarizării. Dacă guvernanți nu își vor respecta cuvântul, cei peste 150 de mii de profesori și 70 de mii de cadre didactice auxiliare, care au cerut o creștere salarială cu 25%, se vor simțiți sfidate din nou de către clasa politică.

În România, educația a fost permanent subfinanțată, deși există o prevedere legală privind alocarea a cel puțin 6% din PIB pentru acest domeniu.

„Această situație deplorabilă arată că România Educată este o glumă tristă. De-a lungul anilor guvernele au neglijat sistemul educațional și i-au tratat pe profesori cu indiferență. Politicienii au folosit educația ca instrument politic, fără a investi cu adevărat în viitorul țării.

Din cauza neonorării promisiunilor făcute de ministerele de resort – al Educației și al Muncii – pentru suspendarea grevei generale din învățământ, cadrele didactice sunt pe deplin îndreptățite să reia, în orice moment, acțiunile revendicative, cu toate consecințele asupra procesului de învățământ”, a declarat Volosatîi.

Deputatul a reiterat faptul că Alianța pentru Unirea Românilor este alături de învățătorii și profesorii din România. Aceștia merită un tratament demn, inclusiv pe plan salarial, astfel încât se poată bucura de prestigiul pe care îl merită din plin.

„Dacă nu sunt în stare să-și țină promisiunile, ministrul Educației și cel al Muncii trebuie să plece din funcție! Soluția nu este o nouă grevă generală, ci o demisie de onoare!”, a mai spus Boris Volosatîi.

Amintim că, potrivit declarației făcute de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, draftul legii salarizării ar fi trebuit să fie gata la data de 15 iulie, astfel încât la 1 septembrie proiectul să treacă de Guvern și să fie depus în Parlament. Pe 5 octombrie, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că legea salarizării s-ar putea să nu fie gata până la 1 ianuarie 2024.