Asasinarea lui Zelenski trebuia să fie cadou pentru Putin la preluarea noului mandat de președinte

Eliminarea lui Volodimir Zelenski, „cadou” pentru Putin la investitura în noul mandat de președinte al Rusiei. Acesta ar fi fost obiectivul unei rețele de agenți ruși care complotau pentru a-l ucide pe președintele ucrainean, potrivit serviciului de securitate ucrainean Sbu, care a descoperit planul, relatează La Repubblica.

Operațiunea de contraspionaj a dus la arestarea a doi colonei ucraineni, acuzați de înaltă trădare și complicitate la un atac terorist pentru colaborare cu serviciile rusești.

La Moscova, cu ocazia învestirii lui Putin, prezența reprezentanților unor țări europene a provocat controverse, în ciuda faptului că linia Bruxelles-ului era de a boicota ceremonia.

UE nu și-a trimis ambasadorul, dar unele state membre – Franța, Ungaria, Slovacia, Grecia, Cipru și Malta – care au decis în mod independent și și-au trimis reprezentanții diplomatici. Tensiunile rămân ridicate în perspectiva zilei de 9 mai, Ziua Victoriei asupra nazi-fascismului, sărbătorită la Moscova.

Președintele rus Vladimir Putin a depus marți jurământul de învestitură în cadrul unei ceremonii fastuoase la Kremlin pentru un al cincilea mandat, cu mai multă putere ca niciodată.

În vârstă de 71 de ani, Putin conduce Rusia de la începutul secolului, asigurându-și un nou mandat de șase ani în martie, după ce a câștigat alegerile prezidențiale lipsite de orice opoziție.