Johannis: Este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România va continua să sprijine Ucraina, însă a adaugat că, în opinia sa, este ”inacceptabil” ca România să ofere ţării vecine aflate în război singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcţional. Şeful statului a explicat că, în discuţiile avute cu Joe Biden, s-a pus problema ca România să ajute Ucraina cu unul dintre celelalte sisteme Patriot, ”care sunt în faze avansate de operaţionalizare”.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi seară, că România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar.

”România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar şi am transmis acest lucru şi preşedintelui Biden. Prioritatea noastră comună, atât a Uniunii Europene, cât şi a Statelor Unite, este aceea de a nu permite Rusiei să câştige acest război în Ucraina”, a afirmat Klaus Iohannis, marţi, la finalul întâlnirii cu liderul american.

Întrebat dacă România, care are un sistem de apărare funcţional Patriot, va asigura Ucrainei un astfel de sistem.

”Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate. În ultimele săptămâni este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi evident ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot. Credeţi-mă că ştiu mai multe detalii, dar da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a afirmat Klaus Iohannis.