Vladimir Putin intenționează să meargă în Turcia, stat membru NATO. Kremlin: Discuțiile se vor referi și la conflictul din Ucraina

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, intenționează să efectueze o vizită în Turcia în luna februarie, anunță Kremlinul, precizând că războiul din Ucraina va fi unul dintre principalele subiecte de discuții.

Întrebat despre posibilitatea reluării negocierilor cu Ucraina în ”Formatul Istanbul”, Iuri Ușakov a precizat: ”Pot spune că problema Ucrainei probabil va fi unul dintre principalele teme ale negocierilor”.

Aceasta ar fi prima vizită a lui Vladimir Putin într-un stat membru NATO de la începerea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

Turcia menține relații bune cu Ucraina și Rusia și a intermediat mai multe serii de negocieri în sensul facilitării transporturilor de cereale pe Marea Neagră. Vladimir Putin s-a întâlnit ultima dată cu Recep Erdogan în septembrie 2023, în stațiunea rusă Soci, situată pe litoralul Mării Negre.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, semnalase săptămâna trecută că Vladimir Putin urmează să se deplaseze în Turcia, pentru o întrevedere cu președintele Recep Tayyip Erdogan. Moscova și Ankara nu au anunțat încă data întrevederii.

Iuri Ușakov s-a declarat însă rezervat în privința șanselor unui acord politic cu Ucraina.

”Noi răspundem solicitărilor diverselor state privind disponibilitatea pentru negocieri. Noi am fost pregătiți de la început, nu noi am întrerupt negocierile. Suntem pregătiți și acum, dar nu avem cu cine discuta, întrucât partea ucraineană a interzis negocierile cu Rusia”, a subliniat Ușakov.

Moscova şi Kievul nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar. Administraţia Volodimir Zelenski a prezentat, prin ”Formula pentru Pace”, o serie de condiții pentru inițierea negocierilor. Condițiile esențiale se referă la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin retragerea în totalitate a trupelor ruse. În plus, Kievul vrea crearea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forțelor militare ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții de securitate în spațiul euro-atlantic. Moscova a susținut că este dispusă la negocieri, dar a cerut Kievului să recunoască “noile realități teritoriale”, o referire la regiunile ocupate de forțele militare ruse.