Val de proteste de 1 Mai în Europa: „Opriți războiul, măriți salariile”. Stare de asediu la Istanbul şi ciocniri violente în Franţa. Manifestații și în Grecia. Sute de persoane, arestate

Istanbul a fost plasat în stare de asediu, fiind mobilizați 42.000 de polițiști pentru protestul anual de 1 Mai, în timp ce în mai multe oraşe din Franţa au avut loc mai multe ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine. În Grecia, muncitorii au ieşit în centrul Atenei pentru a cere majorări salariale, de Ziua Internaţională a Muncii.

Poliția turcă a arestat peste 200 de persoane. „Au fost arestate 210 persoane care nu au dat curs avertismentelor, care au încercat să avanseze către Piaţa Taksim şi care ne-au atacat poliţiştii pe 1 Mai, Ziua muncii şi a solidarităţii, la Istanbul”, a indicat ministrul într-un mesaj postat pe platforma X (fosta Twitter), notează Agerpres. Primele altercaţii au apărut în timp ce manifestanţii încercau să forţeze barajele de poliţie pentru a ajunge în emblematica Piaţă Taksim, epicentrul contestărilor în metropola turcă.

Istanbul a fost plasat în stare de asediu de către forţele de ordine, care au blocat centrul oraşului. Adunările nu mai sunt autorizate în Piaţa Taksim, devenită epicentrul contestării puterii lui Recep Tayyip Erdogan după valul de proteste din 2013. Cu toate acestea, organizaţii sindicale şi politice îşi cheamă constant membrii să se adune în acest loc.

Ciocniri între poliţie şi manifestanţi la marşul de 1 Mai şi în Franţa

restări au avut loc miercuri la marşul de 1 Mai la Paris, unde s-a strigat „ACAB (All cops are bastards)!” şi „Toată lumea detestă poliţia!”, la izbucnirea primelor tensiuni, relatează AFP, citată de News.ro. Imediat după pornirea coloanei, s-a format o „frunte de coloană importantă”, de aproximativ 4.500 de persoane, între care „câteva sute” de radicali, a declarat o sursă din poliţie pentru AFP. Cel puţin două vitrine de magazine şi un adăpost dintr-o staţie de autobuz au fost sparte.

Forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, a constatat un jurnalist AFP. Pe de altă parte, alte forţe de ordine blocau accesul manifestanţilor în Piaţa Bastilia, unde mai mulţi manifestanţi agitau steaguri palestiniene. După pornirea coloanei, se puteau vedea primele pagube materiale – vitrine şi panouri publicitare sparte, potrivt Le Figaro. Cel puţin 15 persoane au fost arestate, în cadrul unor controale operate înaintea manifestaţiei de 1 Mai, la Paris, unde 478 de persoane au fost controlate de către forţe de ordine, anunţă miercuri Prefectura Poliţiei Parisului, c

Continuarea pe Libertatea.ro