Statele Unite anunță noi sancțiuni împotriva companiilor care susțin efortul de război al Rusiei

Departamentul de Stat al SUA a anunțat miercuri un nou val de sancțiuni care vizează companii și persoane fizice ruse și străine considerate a fi implicate în efortul de război al Rusiei, transmite Le Figaro.

Pe lângă companiile rusești din domeniul apărării, sancțiunile vizează aproximativ șaizeci de companii și persoane fizice străine, în special chineze, acuzate că „au ajutat Rusia să achiziționeze componente-cheie pentru fabricarea de arme sau programe de apărare”, potrivit unui comunicat de presă.

„Sancțiunile de astăzi sunt menite să perturbe și să slăbească și mai mult efortul de război al Rusiei prin atacarea industriei sale militare de bază și a rețelelor de eludare (a sancțiunilor existente, n.r.) care o ajută să se aprovizioneze”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, citat în comunicat.

Șaisprezece dintre companiile străine vizate sunt chineze sau cu sediul în Hong Kong, majoritatea fiind acuzate că au ajutat Rusia să obțină componente care sunt în mod normal interzise, dar și, în cazul a două dintre ele, că au furnizat materialele necesare pentru producerea de muniții. Sancțiunile se aplică, de asemenea, companiilor din alte cinci țări: Emiratele Arabe Unite, Turcia și Azerbaidjan, precum și Belgia și Slovacia, ambele membre ale Uniunii Europene.

Aproximativ o sută de companii rusești, dintre cele peste 200 vizate, activează în mod special în sectoarele apărării, transporturilor sau tehnologiei. Mai multe companii sunt implicate în programele rusești de arme chimice și biologice.

În sfârșit, sancțiunile vizează limitarea dezvoltării infrastructurilor petroliere și de gaze rusești, într-un moment în care Rusia caută să le dezvolte pe cele care i-ar permite să își exporte mai ușor hidrocarburile, în special către China. În prezent, aceste exporturi se fac cu ajutorul unor tancuri sau al unor nave-cisternă pentru gaz natural lichefiat, din cauza lipsei unor conducte suficiente de petrol și gaze spre est.