Taxe și impozite mai mari pentru firmele românești. Adrian Axinia (AUR) a cerut clarificări din partea Ministerului Economiei

Deputatul Adrian Axinia (AUR) a cerut Ministerului Economiei clarificări în legătură cu taxele și impozitele pentru mediul de afaceri, în contextul în care se preconizează că mai mult de jumătate dintre firmele românești vor plăti taxe și impozite mai mari anul acesta.

Un studiu al EY România precizează că Ordonanța de Urgență nr. 133 din vara anului 2022 a legiferat noi modificări ale Codului fiscal, unele cu aplicabilitate chiar din 2022, altele începând cu 1 ianuarie 2023. Astfel, sunt în așteptare norme de aplicare care trebuie să completeze legi care vor intra în vigoare începând cu anul viitor.

Conform statisticilor, 73% dintre firmele românești se așteaptă să plătească în 2023 mai multe taxe și impozite, precum impozitul pe profit, TVA, taxe locale, alte impozite directe sau indirecte, comparativ cu anii anteriori. Companiile românești sunt deja împovărate de taxe și impozite, multe dintre aceste firme fiind nevoite să își închidă activitatea. Consecințele asupra economiei sunt unele foarte grave, atrage atenția Adrian Axinia.

În acest context, deputatul solicită ministrului Economiei, Ștefan Oprea, să răspundă la următoarele întrebări:

  1. Guvernul din care faceți parte va crește sau nu taxele și impozitele pentru mediul de afaceri?
  2. Ați renunțat sau nu la intenția de a introduce o taxă de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari?
  3. Domnul Ciolacu a vorbit despre creșterea salariului minim și a salariului mediu – lucru care înseamnă o presiune mare pe companiile profund afectate de crizele din ultimii ani. În contextul în care avem un număr crescând de falimente și insolvențe, credeți că aceste măriri de salarii pot fi susținute, pe termen scurt, de economia românească?
  4. V-ați gândit să mediați relația dintre firmele românești și bănci? Întreb acest lucru deoarece dobânzile percepute firmelor se află la valori record – fapt care se răsfrânge negativ asupra investițiilor, dar și asupra accesării de finanțări, din fonduri guvernamentale sau europene, pentru investiții și dezvoltare?