Încă un bloc evacuat la Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi. A fost emis și un mesaj Ro-Alert

Autoritățile locale din Slănic Prahova au emis joi, 2 mai, un mesaj Ro-Alert prin care oamenii sunt îndemnați să părăsească zona din apropiere de strada 23 August, care s-a surpat în urmă cu o săptămână. Totodată, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a decis noi evacuări.

UPDATE, ora 18.50: Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat, joi seară, că încă un bloc din Slănic, aflat în zona străzii 23 August, care s-a surpat în urmă cu o săptămână, va fi evacuat, relatează Agerpres.

Conform declarațiilor acestuia, craterul se mărește, astfel că autorităţile au decis să intervină şi să evacueze încă un bloc. Prefectul a mai spus că zona nu s-a stabilizat, până la acest moment, motiv pentru care s-a decis intervenţia de urgenţă.

„Azi dimineaţă, în timp ce mă aflam aici pentru acţiunea Crucii Roşii de sprijinire a oamenilor evacuaţi, fiind la faţa locului, am constatat împreună cu reprezentanţii Primăriei şi ai Electrica, care încercau degajarea unui stâlp, faptul că această sufuziune îşi lărgeşte marginile, acest lucru făcându-ne să luăm decizia de a interveni rapid şi de a evacua încă un bloc”, a explicat Emil Drăgănescu. Noi imagini cu craterul din Slănic:
Citeşte întreaga ştire: Încă un bloc evacuat la Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi. A fost emis și un mesaj Ro-Alert. Noi imagini cu craterul

Știre inițială: „Alertă de urgență: extremă. Pericol cauzat de producerea unei TASĂRI DE TEREN în localitatea Slănic, str. 23 August. Părăsiți/evitați zona. Pentru protecția dumneavoastră, respectați măsurile dispuse de autorități, inclusiv a celor care presupun evacuarea din zona de risc. Informați și persoanele din jurul dumneavoastră”. Este textul mesajului Ro-Alert primit de locuitorii din Slănic Prahova.

Totodată, DSU a anunțat într-un comunicat că „a fost dispusă extinderea perimetrului de siguranță, luându-se măsura evacuării locuitorilor din apropiera zonei afectate de surpare”. Nu este precizat cu cât a fost extins perimetrul de siguranță.
Citeşte întreaga ştire: Încă un bloc evacuat la Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi. A fost emis și un mesaj Ro-Alert. Noi imagini cu craterul

În același mesaj, DSU anunță că „o nouă echipă din cadrul IGSU se va deplasa în localitatea Slănic, care alături de specialiști în domeniul construcțiilor și mineri vor efectua o nouă recunoaștere și analiză a situației la fața locului”. Cauza surpării: infiltrații de apă O parte a străzii 23 August din orașul Slănic, județul Prahova, s-a surpat joi dimineață, 25 aprilie, aproxiamtiv 40 de oameni fiind evacuați din blocurile aflate în apropiere. Imagini cu strada surpată, filmate în ziua incidentului:

După cinci zile de cercetări, autoritățile au anunțat și cauza incidentului. Potrivit unui raport preliminar, strada s-a surpat din cauza unor infiltrații de apă din sol. „Prăbușirea unei porțiuni din strada 23 August din localitatea Slanic, judeţul Prahova este probabil efectul acțiunii apei care circulă prin subsol pe dedesubtul stratului de asfalt și spală agregatul care îl susține”, a anunțat Prefectura Prahova, care a citat concluziile experților din Raportul preliminar.

Instituția a adăugat că apa poate proveni din surse diferite, cauze naturale sau rezultatul acțiunilor omului asupra mediului înconjurător: apa provenită din precipitații, din acviferele de adâncime mică sau din scurgerile de pe versanți apa care circulă pe văile formate de circulația apei pe acoperișul masivului de sare apa provenită din diferite surse antropice, precum avarierea conductelor orășenești de apă sau canalizare.