SUA, China și UE semnează prima declarație mondială privind riscurile inteligenței artificiale

China, Statele Unite, UE și aproximativ 20 de țări au semnat miercuri, în Marea Britanie, Declarația de la Bletchley pentru dezvoltarea „sigură” a inteligenței artificiale (IA), în cadrul primului summit internațional privind ascensiunea fulminantă a acestei tehnologii, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Această declarație istorică marchează începutul unui nou efort global pentru a consolida încrederea publicului în inteligența artificială, garantând că aceasta este sigură”, a salutat inițiativa premierul britanic Rishi Sunak pe X (fostul Twitter).

Uniunea Europeană și cele 28 de țări reunite la Bletchley Park, la nord de Londra, au convenit asupra „nevoii urgente de a înțelege și de a gestiona în mod colectiv riscurile potențiale” ale IA printr-un „nou efort global pentru a se asigura că IA este dezvoltată și implementată într-un mod sigur și responsabil”.

Confruntată cu potențialul tot mai mare al unor modele precum ChatGPT, declarația de la Bletchley „arată că, pentru prima dată, lumea se reunește pentru a identifica problema și a evidenția oportunitățile sale”, a declarat pentru AFP ministrul britanic al tehnologiei, Michelle Donelan.

Scopul acestei reuniuni „nu este de a pune bazele unei legislații mondiale, ci de a trasa o cale de urmat”, a adăugat ea.

Vor urma două summituri internaționale privind inteligența artificială, în Coreea de Sud, peste șase luni, și apoi în Franța, peste un an, a adăugat ea din emblematicul centru de descifrare a codurilor din Al Doilea Război Mondial.

Timp de două zile, lideri politici, experți în inteligență artificială și giganți din domeniul tehnologiei se întâlnesc aici la inițiativa Marii Britanii, care dorește să preia conducerea cooperării mondiale privind această tehnologie.

În același timp, vicepreședintele american Kamala Harris urmează să anunțe într-un discurs la Londra crearea unui institut de securitate pentru inteligență artificială la Washington.

O astfel de structură – similară celei pe care Marea Britanie a anunțat, de asemenea, că o înființează – ar urma să reunească experți însărcinați să stabilească „linii directoare” și să evalueze cele mai avansate modele de inteligență artificială pentru „a identifica și a atenua” riscurile, potrivit Casei Albe.

IA generative, capabile să producă texte, sunete sau imagini la o simplă solicitare în câteva secunde, au înregistrat progrese exponențiale în ultimii ani, iar următoarele generații ale acestor modele vor apărea până în vară.

Ele dau speranțe uriașe pentru medicină și educație, dar ar putea, de asemenea, să destabilizeze societățile, să facă posibilă fabricarea de arme sau să scape de controlul uman, a avertizat guvernul britanic.

În spatele ușilor închise

După această primă zi dedicată pericolelor potențiale ale inteligenței artificiale, joi sunt așteptați la Bletchley Park reprezentanți politici la nivel înalt.

Printre aceștia se numără președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și premierul italian Giorgia Meloni – singurul șef de stat din G7 care a făcut deplasarea.

Regatul Unit speră să îi convingă pe aceștia să înființeze un grup de experți în domeniul IA, după modelul IPCC pentru schimbările climatice.

Miliardarul american și antreprenorul vedetă Elon Musk, care a fost deja prezent miercuri la summit, se va întâlni joi seara cu premierul britanic Rishi Sunak.

Într-o scrisoare deschisă publicată marți, mai mulți „părinți fondatori” ai acestei tehnologii, precum Yoshua Bengio și Geoffrey Hinton, au cerut „elaborarea și ratificarea unui tratat internațional privind IA”, pentru a reduce „riscurile potențial catastrofale pe care sistemele avansate le prezintă pentru umanitate”.

Provocarea constă în definirea unor garanții fără a împiedica inovarea laboratoarelor de IA și a giganților din domeniul tehnologiei. UE și SUA, spre deosebire de Regatul Unit, au ales calea reglementării.

Săptămâna trecută, mai multe companii precum OpenAI, Meta (Facebook) și DeepMind (Google) au acceptat să facă publice unele dintre regulile lor de siguranță în materie de inteligență artificială, la cererea Marii Britanii.

Într-o scrisoare deschisă adresată lui Rishi Sunak, aproximativ o sută de organizații internaționale, experți și activiști au deplâns faptul că summitul se desfășoară „în spatele ușilor închise”, dominat de giganții din domeniul tehnologiei și cu acces limitat pentru societatea civilă.