Strategia de apărare a Germaniei. Rusia, cel mai mare pericol la adresa securității europene. China, pericol în ascensiune

Germania a respectat angajamentul NATO, de a aloca 2% din produsul său intern brut pentru apărare și a identificat Rusia drept cea mai mare amenințare la adresa securității europene, iar China un pericol în ascensiune, a anunțat guvernul german miercuri, odată cu lansarea strategiei naționale de securitate națională.

Rusia este cea mai mare amenințare la adresa păcii în zona euro-atlantică, pentru că încearcă să destabilizeze democrațiile europene, să slăbească UE și NATO, potrivit unui document prezentat public miercuri de cancelarul german Olaf Scholz privitor la strategia de securitate a Germaniei.

Scholz a spus că este important să se discute în continuare despre garanțiile de securitate pentru Ucraina, inclusiv după ce se va încheia războiul, transmite Reuters.

„În viitor, ne vom gândi mai mult la politica de securitate atunci când luăm decizii de politică economică”, a spus ministrul de externe Annalena Baerbock.

„Am plătit de două ori sau de trei ori mai mult pentru fiecare metru cub de gaz rusesc cu securitatea noastră națională”.

Dependența Germaniei de Rusia pentru aproximativ jumătate din importurile sale de gaze a împiedicat-o să poată opri imediat comerțul de energie cu Moscova, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Rusia va rămâne principala amenințare la adresa păcii europene în „viitorul previzibil”, arată Strategia de Securitate Națională (NSS).

Documentul subliniază necesitatea ca Germania să reducă toate dependențele de alte țări pentru mărfuri și să stimuleze companiile să dețină rezerve strategice.

„Aceasta este o schimbare majoră pe care o realizăm în Germania în ceea ce privește modul în care ne ocupăm de politica de securitate”, trecerea de la o strategie militară la un concept de securitate integrat, a declarat cancelarul Olaf Scholz la prezentarea documentului.

Aceste măsuri sunt deosebit de relevante acum pentru Germania, dar și pentru dependența Europei de China pentru minerale esențiale, cheie pentru tranziția către o economie neutră în carbon.

Bugetul militar al Germaniei a fost anul trecut al șaptelea ca mărime din lume, după SUA, China, Rusia, India, Arabia Saudită și Marea Britanie.

Membrii NATO s-au angajat în 2014 să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare până în 2024.

China, un pericol în ascensiune
China reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare la adresa securității globale, a declarat miercuri Germania în prima sa strategie de securitate națională, subliniind schimbarea accentului pe care Berlinul îl mută de la interesele economice la geopolitică după ce Rusia a invadat total Ucraina pe 24 februarie 2022.

Folosind un limbaj clar despre principalul său partener comercial, documentul de strategie descrie Beijingul ca pretinzând în mod agresiv supremația în Asia și căutând să-și folosească puterea economică pentru a atinge obiectivele politice.

Documentul evidențiază principalele amenințări cu care Germania se confruntă, de la schimbările climatice până la întreruperile lanțului de aprovizionare și include câteva detalii de politică, cum ar fi angajamentul de a crește cheltuielile pentru apărare și de a crea o agenție pentru a lupta împotriva atacurilor cibernetice.

Analiştii au remarcat că nu acordă prioritate ameninţărilor cu care să lupte şi nici nu conţine surprize majore. De asemenea, omite unele probleme majore, cum ar fi Taiwanul.

„China își exercită în mod deliberat puterea economică pentru a atinge obiectivele politice”, se arată în NSS, care vine cu doar o săptămână înainte ca consultările guvernului germano-chinez să aibă loc la Berlin.