SRI susține că are un departament specializat în schimbarea opiniilor oamenilor

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Mai precis, într-un interviu acordat zilele trecute platformei educaționale Stakeborg Academy, generalul a dezvăluit nici mai mult, nici mai puțin decît că SRI deține un departament specializat în manipularea oamenilor, pînă la punctul la care îi determină pe aceștia cu lejeritate să facă lucruri pe care în mod normal nu doresc să le facă.


”Avem un departament extrem de performant care se ocupă de un concept care se numește inginerie socială” a spus generalul Rog.

Pentru cei mai puțin familiarizați, Inpolitics precizează că ingineria socială este, în contextul securității informațiilor, manipularea psihologică a oamenilor pentru a efectua unele acțiuni sau a divulga informații confidențiale. Cambridge Dictionary spune că „ingineria socială reprezintă controlul sau schimbarea artificială a grupurilor din cadrul societății”. Alte surse vorbesc despre faptul că ea este o disciplină aplicată în cadrul științelor sociale și se referă la eforturile de a influența atitudinile și comportamentele sociale pe scară largă, de diferite entități, fie de către guverne, mass-media, grupuri private sau chiar de către persoane, pentru a produce caracteristici dorite într-o populație/grup țintă.

Revenind la declarațiile lui Rog către intervievatorul de la Skateborg:


”Pe scurt, peste o lună, noi putem să te determinăm, printr-un link, printr-un SMS, printr-un smishing (un atac de inginerie socială care utilizează mesaje text mobile false pentru a păcăli oamenii să descarce programe malware, să partajeze informații sensibile sau să trimită bani infractorilor cibernetici n.n.), printr-un telefon pe care ți-l dăm, să faci o acțiune pe care noi dorim să o faci împotriva voinței tale. Da?


Asta înseamnă ingineria socială: să te determinăm să faci ceva ce tu în mod normal nu vrei să faci. Și, cum să îți spun, să îl faci cu plăcere și să îți dorești să faci treaba asta. Aici e frumusețea. Și ca să vă spun: am testat asta pe colegi de ai noștri. Un șef de al nostru din trecut căruia i-am raportat noi ce și cum, așa cum raportează militarii, a zis că ”nu există așa ceva”. ”Bine domnule!”. L-am lăsat o săptămînă, am studiat un pic ce îi plăcea să facă în timpul liber și i-am oferit un abonament pentru un tur cu Ferrari. Și trebuia să ne dea numărul de telefon, CNP și toate astea. Ni le-a dat și după aia i-am dat SMS înapoi, ”mulțumim, o să vorbim la Ferrari să vă dea și turul”. A zis ”bă, voi sunteți nebuni la cap”. ”Știm”” a mai spus Rog.


”Deci ingineria socială în domeniul cyber security, mai ales în punerea în aplicare a mandatelor de securitate națională, joacă un rol important, crucial. Ce înseamnă punerea în aplicare? Înseamnă că (atunci cînd n.n.) oameni sau sisteme hotărăsc să fie intruzivi (care pătrunde și se consolidează în interiorul a ceva n.n.), să facă acțiuni care se transpun în amenințări la securitatea națională, noi monitorizăm toate astea, aflăm de la parteneri, de la resurse umane, le descoperim, facem o solicitare la parchetul general, la ÎCCJ și un judecător decide într-un final dacă ce prezentăm noi acolo are suficiente probe astfel încît să ne dea un mandat de securitate națională în baza căruia noi să-i restrîngem drepturile constituționale, adică să fim intruzivi cu el, în toate felurile, pe sisteme, pe dispozitive, să ne folosim întreaga capacitate pentru a sustrage date de la el pentru a elimina acea amenințare. În astfel de situații, cînd tehnologic nu avem top of the top (cel mai performant echipament n.n.), pentru că noi suntem România, nu SUA, Marea Britanie ori Israel, folosim foarte mult ingineria socială, complementar la poveștile astea. Echipa asta (din SRI n.n.) e extrem de creativă, de-a dreptul nu sunt sănătoși la cap”.


Întrebat de intervievator, în glumă, dacă nu cumva și întrebările sale i-au fost induse prin manipulare psihologică, generalul Anton Rog a răspuns, amuzat: ”Nu e o ședință de mentalism”.


Marea întrebare, de aici încolo, nu e cît de eficient e departamentul SRI deconspirat de generalul Rog în stoarcerea de informații a infractorilor.
Ci în ce măsură tehnicile respective nu ar putea fi folosite de serviciul secret în manipularea civililor de rînd, în numele anumitor interese.


O întrebare cît se poate de legitimă, în condițiile în care în România, se știe, controlul parlamentului, al societății civile, al presei în privința serviciilor secrete este cvasi-nul.
Ingineria socială este o ramură extrem de controversată la nivel mondial, considerată mai degrabă ca ceva negativ și periculos, iar despre cei din echipa din SRI aflăm de la Rog că ”nu sunt sănătoși la cap”. În traducere, gata să încalce orice limite?
Dzvăluirile generalului SRI Anton Rog: un moment bun să ne panicăm?