Sorin Mateescu (AUR): Experții Băncii Mondiale propun calcularea pensiilor speciale pe baza contributivității. Va ține cont Ministerul Muncii de acest aspect în elaborarea noii legi a pensiilor?

Reformarea sistemului public de pensii este un subiect ce revine sistematic pe agenda publică, dar cu toate acestea s-au făcut prea puțini pași în acest sens. De aceea, desemnarea Băncii Mondiale ca instituție care să analizeze starea actuală a acestui sistem și să propună soluții este binevenită, consideră senatorul AUR Sorin Mateescu. Cât de dispuse sunt însă partidele aflate la guvernare să implementeze măsurile propuse? Aceasta este una dintre întrebările adresate de către senatorul AUR ministrului Muncii, Marius Budăi, prin intermediul unei interpelări.

În urma analizei, experții Băncii Mondiale au elaborat un raport care conține o serie de propuneri pentru reformarea din temelii a sistemului de pensii. Printre acestea se regăsește o recomandare importantă privind pensiile speciale: acestea vor fi calculate pe baza contributivității, iar perioada minimă de contribuție va fi egală cu cea din sistemul public general de pensii. Senatorul AUR Sorin Mateescu a punctat că, potrivit raportului Băncii Mondiale, nu va mai fi creată nicio categorie nouă de pensii speciale – o cerință salutară:

„Experții acestei instituții internaționale propun ca nici o pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate iar vârsta de pensionare să fie aceeași ca și pentru sistemul public general”.

Dată fiind importanța acestui subiect pentru societatea românească, senatorul AUR Sorin Mateescu l-a interpelat pe ministrul Muncii pe această temă și a solicitat răspuns la următoarele întrebări:

  1. În ce măsură considerați că propunerile Băncii Mondiale vor constitui bazele pentru noua lege a sistemului public de pensii ?
  2. Dacă  propunerile experților Băncii Mondiale vor constitui elemente de modificare a condițiilor de pensionare pentru  cei care beneficiază de pensii de serviciu, aveți în vedere uniformizarea pensiilor de serviciu cu o condiție standard privind minim 30 de ani într-o funcție publică și fără p vârstă standard ?
  3. Când estimați că vom avea o propunere a unei noi legi a sistemului unitar de pensii publice în care să fie incluse toate tipurile de pensii ?