Angajații din Guvern au intrat în grevă japoneză, după refuzul lui Ciolacu de a le crește salariile

Angajații din aparatul de lucru al Guvernului se află vineri, 17 mai, în grevă japoneză, după ce premierul Marcel Ciolacu le-a refuzat majorarea cu 30% a salariului de bază, a anunțat sindicatul angajaților din Executiv, într-un comunicat citat de Hotnews.

Aceștia au afișat anunțul „grevă japoneză” pe ușile birourilor din Palatul Victoria sau poartă banderole pe braț. Acțiunea vine după ce angajații Guvernului au declanșat, marți și joi, proteste spontane prin care au întrerupt timp de o oră programul de lucru. Nemulțumirile angajaților Guvernului ​Într-un memoriu transmis către premierul Ciolacu, circa 460 de angajați au solicitat o majorare cu 30% a salariului de bază pentru eliminarea inechității salariale față de alți angajați din administrația publică.

Liderul sindical, Noni Iordache, a declarat că angajații n-au mai primit o majorare salarială de aproape 10 ani și declară că se simt discriminați. „Suntem vârful administrației, vorbim de Cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului, ANAP (Agenția Națională de Achiziții Publice), Corpul de control al premierului, care din 2015 n-au mai beneficiat de o majorare salarială, cu excepția celei din decembrie de 5%”, a declarat Iordache pentru G4Media. El a precizat că media veniturilor la această categorie bugetară este undeva la 5.000 de lei net.

„Menționăm că greva japoneză se va desfășura până la soluționarea revendicării angajaților din aparatul de lucru al Guvernului. Reafirmăm deschiderea onestă spre dialog și identificarea unei soluții pentru a debloca situația actuală și precizăm că acest demers este unul firesc, de vreme ce, în urma negocierilor repetate, nu s-a ajuns la un rezultat satisfăcător pentru ambele părți”, se mai precizează în comunicatul sindicatului.