Situl roman Micia, în pericol. Deputați AUR de Iași sesizează Ministerul Culturii

Situl de la Micia este în pericol. Ruinele fostei așezări romane de pe malul Mureșului ar putea fi afectate de lucrările de modernizare la infrastructura feroviară pe tronsonul feroviar Simeria-Gurasada, începute în 2020, atrag atenția deputați AUR de Iași Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță. Cei doi parlamentari au sesizat Ministerul Culturii și au cerut autorităților să ia măsuri pentru a preveni distrugerile de la Micia.

Potrivit informațiilor, linia de mare viteză prevăzută în proiectul CFR ar urma să străbată inclusiv așezarea romană Micia, fapt ce presupune efectuarea unor intervenții asupra ruinelor orașului roman. În acest context, deputații AUR de Iași consideră că, având în vedere importanța istorică și culturală deosebită a sitului de la Micia, se impune conservarea și adoptarea unor măsuri privind protecția acestuia. „Lucrările privind modernizarea și reabilitarea infrastructurii feroviare trebuie să se desfășoare astfel încât pagubele care ar putea interveni să fie minime”, subliniază parlamentarii în sesizarea adresată Ministerului Culturii.

Micia, un Pompeii românesc, lăsat de izbeliște

De-a lungul timpului, au existat încercări de a include așezarea de la Micia în patromoniul UNESCO, fără rezultat. De-atunci însă, autoritățile locale au uitat de orașul roman. Arheologii atrag atenția că, dacă nu se vor lua măsuri, lucrările de modernizare la infrastructura CFR vor distruge vechea așezare. „Proiectul de reabilitare a căii ferate traversează practic întregul ansamblu pe o lungime de doi kilometri chiar prin zona sa centrală, de maximă concentrare a edificiilor, locuirii urbane şi cimitirelor. De asemenea, castrul roman este şi el traversat, pe întreaga sa lăţime, de la E la V. Este pentru prima dată, în istoria arheologiei române şi a gestionării şi protecţiei patrimoniului cultural naţional şi mondial când ne aflăm în faţa unei astfel de situaţii”, a declarat dr. Mihaela Simion, responsabilul ştiinţific al sitului, potrivit Adevărul.

În Antichitate, aşezarea numită pagus Miciensis, aflată la graniţele de vest ale provinciei Daciei Romane, se întindea pe 25 de hectare, era locuită de circa 5.000 de oameni şi cuprindea locuinţe, temple, un castru în care erau cantonaţi cel puţin 500 de soldaţi şi terme. În Micia exista chiar şi un templu al maurilor, războinici aduşi de romani din nordul Africii. Comuna a fost conectată la unul dintre principalele drumuri romane care au străbătut teritoriul Transilvaniei, iar castrul său avea rol de apărare a graniţelor de vest a Daciei romane şi de a asigura paza minelor de aur şi argint din Munţii Apuseni. Micia a fost locuită între secolele II – IV, aşezarea fiind distrusă în cea mai mare parte încă din Antichitate, în urma războaielor. În Micia au fost găsite urme de locuire şi din perioada marilor migraţii. Ruinele unui amfiteatru şi ale termelor romane se numără printre cele mai interesante vestigii de la Micia.