Șeful ONU trage semnalul de alarmă: Colapsul climatic a început
Anul 2023 va fi probabil cel mai cald an din istoria omenirii. Temperaturile globale din timpul verii din emisfera nordică au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată, a anunțat miercuri observatorul european Copernicus.
Valuri de căldură, secete și incendii de vegetație au lovit Asia, Africa, Europa și America de Nord în ultimele trei luni, având un impact dramatic asupra economiilor, ecosistemelor și sănătății umane, relatează AFP.
Temperatura medie globală în lunile iunie, iulie și august a fost de 16,77 grade Celsius, doborând recordul anterior din 2019, de 16,48 grade C, a precizat într-un raport Copernicus.
„Cele trei luni pe care tocmai le-am avut sunt cele mai calde din aproximativ 120.000 de ani, deci efectiv din istoria omenirii”, a declarat pentru AFP Samantha Burgess, director adjunct al C3S.
„Colapsul climatic a început”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Temperaturile record ale suprafeței mării la nivel global au jucat un rol important în alimentarea căldurii pe tot parcursul verii, valuri de căldură marine lovind Atlanticul de Nord și Marea Mediterană.
Temperatura medie globală din primele opt luni ale anului este cu doar 0,01 grade în urma anului 2016, cel mai cald an măsurat vreodată.
Dacă emisfera nordică va avea o iarnă „normală”, „putem spune că 2023 va fi cel mai cald an pe care l-a cunoscut omenirea”, a spus Burgess.