Presa controlată de moguli a ignorat marele subiect al zilei: desființarea de către guvern a instituției care ar trebui să analizeze suspiciunile de plagiat din teza de doctorat a premierului Ciucă

Marile trusturi de presă controlate de afaceriști conectați la politică au ignorat complet miercuri cel mai important scandal al zilei: desființarea prin proiectul legii Educației a instituției care trebuie să analizeze sesizările de plagiat din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Digi 24, Antena 3, Realitatea TV și România TV au ignorat total subiectul lansat de Edupedu.ro.

Cenzurarea subiectelor contondente pentru PSD, PNL, premierul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis a devenit o practică obișnuită pentru cele patru trusturi media în acest an. O situație similară s-a înregistrat în urmă cu o lună, când G4Media a publicat în premieră proiectele legilor securității naționale.

Ignorarea totală a temelor cu potențial negativ pentru PSD și PNL vine pe fondul plăților de zeci de milioane de euro de la aceste partide către presă. Europa Liberă a arătat că doar în primele cinci luni ale lui 2022, PSD a utilizat din subvenția pentru presă și propagandă peste 22,4 milioane de lei (4.5 milioane de euro), iar PNL a plătit 14,7 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro).

Pe lângă acești bani direcționați de partide către marile trusturi de presă, apropiații celor care controlează trusturile media beneficiază și de alte decizii favorabile. G4Media a dezvăluit în 5 iulie că domeniul Ştirbey din Buftea de 24 de hectare a fost vândut pentru 8 milioane de euro unei firme controlate de o apropiată a familiei Voiculescu, după ce statul nu şi-a exercitat dreptul de preemţiune.

Cum a fost reflectat în presă scandalul desființării Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU):

Televiziunile de știri care nu au acoperit subiectul nici în dezbaterile de seară (programul cel mai urmărit), nici pe site:

  • Realitatea TV. E controlată de Maricel Păcuraru, afacerist condamnat la închisoare pentru corupție. A făcut aproape 3 ani de închisoare
  • Digi24. E controlată de afaceristul Zoltan Teszari, cu afaceri în telecom și energie
  • Antena 3. E fondată de Dan Voiculescu, afacerist și om politic condamnat la 10 ani de închisoare. A făcut 3 ani de închisoare. Statul a recuperat puțin peste 18 milioane de euro din prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA, plus produsul infracțiunii de peste 20 de milioane de euro, în total 80 de milioane de euro
  • România TV. E fondată de Sebastian Ghiță, fugit în Serbia.

Televiziunile de știri care au acoperit subiectul:

  • TVR: a fost subiect la Știrile TVR de la ora 20.00, și pe site
    TVR Info: a fost subiect pe durata zilei, atât ca știre, cât și ca temă de dezbatere
    B1 TV: A fost subiect și la dezbaterea de seară, și pe parcursul zilei, și pe site
  • În online, singurele publicații centrale care au preluat dezvăluirea Edupedu.ro au fost G4Media, ropres.ro, 60m.ro, RFI, Europafm, Hotnews, Libertatea, Spotmedia, EpochTimes. Mai multe publicații locale independente au preluat și ele subiectul.
  • De remarcat că nici site-ul stirileprotv.ro nu a preluat subiectul.

Context. PSD și PNL investesc sume masive pentru promovarea în presă și propagandă. Cele două partide au plătit peste 60 de milioane de lei în 2021, iar suma poate fi depășită în 2022, potrivit unei analize EuropaLibera.ro. Legătura secretă între partide și site-urile care promovează mesajele PSD și PNL s-a întărit în 2022, iar sumele aruncate în joc s-au dublat față de perioada similară a anului trecut. Pe baza contractelor, partidele primesc știri favorabile, care nu sunt însă marcate cu vreun semn publicitar, scrie Europa Liberă.

Primii doi jucători în piața media sunt astfel PSD și PNL. În primele cinci luni ale lui 2022, social-democrații au utilizat din subvenția pentru presă și propagandă peste 22,4 milioane de lei (4.5 milioane de euro), iar PNL a plătit 14,7 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro).

Comparativ cu datele din 2021, se observă dublarea sumelor. PSD a sărit de la 11,8 milioane de lei, în primele cinci luni ale anului trecut, la 22,48 milioane de lei în 2022.

Liberalii au plusat și ei de la 6,4 milioane de lei în primele cinci luni din 2021, la 14,7 milioane de lei în intervalul ianuarie – mai 2022.

Rețeta este următoarea: partidele încasează sume consistente ca subvenție, peste 210 milioane de lei în 2022 (42 de milioane de euro), iar banii încasați lunar pleacă ulterior spre presă, prin intermediul unor contracte care sunt ținute la secret. Datele oficiale de anul trecut indică un fenomen clar: aproape jumătate din subvenția cheltuită de PSD și PNL a avut un singur destinatar: presa. Din acest moment intervine secretomania de partid. Marile partide răspund cu greu solicitărilor venite în baza Legii 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public.

Site-urile nu doresc să se afle cât plătesc partidele sau pentru ce. Legea nu le obligă să marcheze articolele pentru care încasează diverse sume de la PSD sau PNL. Cele două partide sunt cei mai mari jucători în piață și devin aproape investitori în presă prin sumele alocate.