Podul de la Brăila intră în reparații – asfaltul este plin de denivelări. George Badiu (AUR): Vorbim de grabă și lipsă de profesionalism
Au apărut primele probleme la podul peste Dunăre de la Brăila, recent inaugurat – pe anumite porțiuni, asfaltul a crăpat, cel mai probabil, din cauza căldurii și a faptului că nu au fost respectate restricţiile de tonaj. Însă, nu pot fi excluse și alte cauze, cum ar fi asfaltul de slabă calitate și lipsa de profesionalism atât constructorilor, cât și a autorităților care au recepționat lucrarea, consideră deputatul AUR George Badiu.
Invitat în cadrul jurnalului de știri al postului News România, George Badiu a afirmat, referitor la problema semnalată, că este vorba de un cumul de factori – mixtura asfaltică de slabă calitate, nerespectarea indicațiilor de tonaj, faptul că lucrarea a fost făcută pe repede înainte – aspecte care, în condiții de caniculă, pot duce la crearea acestor denivelări în asfalt. Deputatul a atras atenția că în țara noastră recepția lucrărilor nu se face în mod corespunzător și, cel mai probabil, nici nu există o supraveghere/ monitorizare a fiecărei faze de construcție.
La toate acestea se mai adaugă corupția și lipsa de profesionalism – firmele de casă și-au făcut un obicei din a reface la un anumit interval lucrările, astfel că nu au niciun interes să realizeze lucrări de calitate. Cel mai grav este faptul că beneficiarul trebuie să suporte costurile, mai ales că în România garanția lucrărilor este scurtă.
„Am purtat discuții cu câțiva colegi de la PSD, PNL și mi s-a reproșat că vreau falimentarea firmelor românești de construcții. Ei ne-au motivat în felul următor: dacă facem garanția pe o perioadă mai lungă de timp sau suntem foarte draconici în ceea ce privește calitatea, firmele acestea din ce vor mai trăi? Pentru că s-au obișnuit ca la câțiva ani de zile să mai intervină, să mai plombeze, să mai cârpească. Vă dați seama la ce doză de cinism s-a ajuns? Adică, azi ne batem joc de banul public și la 3-4 ani de zile reparăm”.
În cadrul emisiunii, deputatul AUR a abordat un alt subiect important – în anul 2022, mediul de business din România în ansamblul său a raportat pierderi de 33,9 mld. lei. George Badiu a afirmat că nu este vorba de niciun declin al mediului de afaceri din România, ci este un mecanism folosit de multinaționale pentru a-și externaliza profitul în țările de origine. „Se plătesc bani grei pentru activități de consultanță. Adică magazinul X din Romania plătește consultanță către firma mamă X din țara de origine, chiar mai mult decât ar însemna profitul. Și bineînțeles că se înregistrează pierderi”. O dovadă clară că aceste companii nu sunt pe pierdere este faptul că acestea se extind de la an la an.
George Badiu a subliniat că singura soluție este impozitarea multinaționalelor cu 1% pe cifra de afaceri. „Este un procent rezonabil. Astfel, am descuraja această găselniță a multinaționalelor de a eluda taxele și impozitele care ar trebui achitate către bugetul de stat al României”, a mai spus deputatul.