Peste 20 de ONG-uri cer Primăriei Capitalei să protejeze parcurile de avalanșa de concerte și festivaluri organizate pe puținele spații verzi din București

Peste 20 de grupuri civice și ONG-uri cer Primăriei Capitalei să protejeze „puținele parcuri” din București de avalanșa de concerte care implică montarea de scene sau construcții temporare pe spațiul verde și folosirea de instalații cu sunet amplificat și program prelungit în noapte.

ONG-urile, parte din comunitatea Platformei de Mediu pentru București, au transmis marți o scrisoare deschisă pentru protejarea parcurilor din București către Nicușor Dan, primarul Capitalei, Horia Tomescu, viceprimarul cu atribuții legate de ALPAB, Comisia de ordine publică, responsabilă de avizarea evenimentelor și Consiliul General al Municipiului București.

ONG-urile cer, printr-un demers prezentat ca fiind „𝗮𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰, 𝗽𝗼𝗿𝗻𝗶𝘁 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗳𝗶𝗿𝘂𝗹 𝗶𝗲𝗿𝗯𝗶𝗶”, 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝗲𝗶 𝗠𝘂𝗻𝗶𝗰𝗶𝗽𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶 𝘀̦𝗶 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹 „𝘀ă 𝗶̂𝘀̦𝗶 𝗮𝘀𝘂𝗺𝗲 𝗿𝗼𝗹𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗮𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗲𝘀𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰 𝘀̦𝗶 𝘀𝗮̆ 𝗮𝗱𝘂𝗰𝗮̆ 𝗺𝗼𝗱𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮̆𝗿𝗶 𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗮𝗹𝗲 𝗶̂𝗻 𝗮𝘃𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲𝗮, 𝗺𝗼𝗻𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀̦𝗶 𝗮𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝘀𝗮𝗻𝗰𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶, 𝗰𝗼𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗱𝗲𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗹𝗲𝗴𝗮𝗹𝗲 𝗶̂𝗻 𝘃𝗶𝗴𝗼𝗮𝗿𝗲, 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘁𝗶𝗽 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝗳𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝘂𝗿𝗶 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝘁𝗲 𝗶̂𝗻 𝗽𝗮𝗿𝗰𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗮𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮̆”.

ONG-urile pledează pentru „𝗽𝗿𝗶𝗼𝗿𝗶𝘁𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘁𝘂𝘁𝘂𝗿𝗼𝗿 𝗰𝗲𝘁𝗮̆𝘁̦𝗲𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗹𝗮 𝘂𝗻 𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂 𝘀𝗮̆𝗻𝗮̆𝘁𝗼𝘀, 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗲𝗷𝗮̂𝗻𝗱 𝗽𝘂𝘁̦𝗶𝗻𝗲𝗹𝗲 𝗽𝗮𝗿𝗰𝘂𝗿𝗶 𝗲𝘅𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗺𝗮𝗷𝗼𝗿𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮̆ 𝗺𝗼𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘂𝗻𝗼𝗿 𝘀𝗰𝗲𝗻𝗲 𝘀𝗮𝘂 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝘁𝗲𝗺𝗽𝗼𝗿𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗲 𝘀𝗽𝗮𝘁̦𝗶𝘂𝗹 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗲, 𝗳𝗼𝗹𝗼𝘀𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗰𝘂 𝘀𝘂𝗻𝗲𝘁 𝗮𝗺𝗽𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝘀̦𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺 𝗽𝗿𝗲𝗹𝘂𝗻𝗴𝗶𝘁 𝗶̂𝗻 𝗻𝗼𝗮𝗽𝘁𝗲, 𝗼𝗿𝗶 𝗶̂𝗻𝗴𝗿𝗮̆𝗱𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗮𝗰𝗰𝗲𝘀𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰 𝗹𝗮 𝘀𝗽𝗮𝘁̦𝗶𝘂𝗹 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗲”.

„Dezvoltarea reală nu înseamnă degradare și nu amanetează dreptul la un mediu sănătos al cetățenilor, garantat prin Constituție. Cu siguranță evenimentele culturale sunt relevante, dar PMB trebuie să vegheze ca maniera lor de desfășurare să nu intre în conflict cu respectul față de cetățeni și puținele spații verzi din capitală”, se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit sursei citate, „spațiile verzi și cetățenii din București sunt fără protecție în fața acestor abuzuri, iar acest lucru trebuie să se schimbe”.

Modul de redactare al protocoalelor pentru desfășurarea acestor evenimente este unul strict formal, cu preluarea unor reguli vag formulate, insuficient detaliate pentru protejarea spațiilor în care se desfășoară și non-conforme cerințelor particulare ale fiecărui loc.

O propunere este ca anterior instalării logisticii necesare desfășurării evenimentelor să se facă o constatare a stării inițiale a terenului public și preluarea spațiului sub rezerva depunerii unei garanții. Pe durata în care organizatorul ocupă domeniul public, Primăria Municipiului București, prin instituțiile publice din subordine, trebuie să monitorizeze respectarea condițiilor impuse de protocol în mod proactiv. Dacă termenii protocolului sunt încălcați, evenimentul trebuie sistat imediat, iar garanția reținută.

Vă rugăm să protejați, conform legii, dreptul legitim al cetățenilor la un mediu sănătos împreună cu integritatea și calitatea spațiilor verzi, găsind alte locuri mai potrivite pentru desfășurarea concertelor și festivalurilor decât parcurile din proximitatea zonelor de locuit. În acest scop, suntem deschiși la dialog și ne oferim sprijinul pentru reglementarea modului în care evenimentele publice de amploare sunt avizate și organizate în București.

Cu stimă,
Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei
Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu
Grupul de Inițiativă Civică Izvor
Grupul de Initiativa Civica Kiseleff
Grupul Iniţiativa Favorit
Inițiativa Civică Bucureștii Noi
Grupul Parcul Herastrau
Initiativa Prelungirea Ghencea
Grupul de Initiativa Civica Sala Palatului
Asociația Cartier Aviației
Actiunea Comunitara Tineretului
Pentru locuri de joacă și spații verzi în Grozăvești
Parinti de Ciresari- Piata Domenii
Floreasca Civica
Comunitatea Incotroceni
Esti din Sectorul 5, daca
Vrem schimbare
Grow Up Romania
AsoP, Filiala Teritorială București – Ilfov
Asociaţia Jumătatea plină
CeRe
Fundația Comunitară București
ActiveWatch