Oficial occidental: Jumătate din avioanele de luptă ale Flotei Mării Negre, scoase din funcțiune

Exploziile de la aerodromul Saki au scos din funcțiune jumătate din avioanele de luptă ale flotei ruse de la Marea Neagră, a declarat vineri un oficial occidental, relatează Reuters.

Pe 9 august, baza aeriană Saki de lângă localitatea Novofedorivka, în vestul coastelor Peninsulei Crimeea, a fost zguduită de 12 explozii, care i-au provocat daune destul de serioase, în ciuda faptului că Rusia a negat avariile.

Un oficial occidental care a făcut declarații sub rezerva anonimatului a dezvăluit că în prezent Ucraina obține în mod constant „efecte cinetice” adânc în spatele liniilor defensive rusești. Aceste lovituri afectează sprijinul logistic al armatei ruse și, totodată, au un „impact psihologic semnificativ asupra comandamentului rus”.

„Evaluarea noastră este că incidentele de la aerodromul Saki au făcut inutilizabile mai bine de jumătate din avioanele de luptă ale Flotei Mării Negre”, a spus oficialul.

Acesta a adăugat că Flota Mării Negre are dificultăți în a fi opera ca forță ofensivă și nu doar ca „flotilă a apărării de coastă”. Totodată, capacitățile sale de a amenința portul Odessa cu o debarcare amfibie au fost diminuate.

Per ansamblu, războiul se află acum „într-un moment de aproape impas operațional”, spune oficialul.

„Forțele terestre ale niciuneia dintre părți nu au suficientă forță de luptă pentru a lansa acțiuni ofensive eficiente care să afecteze în mod real cursul războiului”, a explicat el.

Analiștii militari au avansat mai multe ipoteze legat de autorii atacurilor din Crimeea și de mijloacele prin care ar fi putut realizate. Totodată, oficialii ucraineni au lăsat de înțeles că atacurile ar fi fost comise de forțele ucrainene și chiar că ar fi fost comise cu ajutorul unei arme de fabricație ucraineană.

Indiferent ce tactică au folosit ucrainenii, atacul e de natură să sporească vulnerabilitatea forţelor ruse pe câmpul de luptă, mai ales că Moscova avea motive să considere Crimeea sigură. Aceste atacuri i-ar putea face pe comandanții ruși să se simtă în ceaţă în privinţa muniţiilor de care dispun ucrainenii, forţându-i să-şi mute echipamentele şi să se teamă de alte atacuri asupra bazelor aeriene, navale şi depozitelor de muniţie.

Imagini prin satelit de la Planet Labs din SUA arată suprafeţe mari de teren ars rămase în urma incendiilor care au izbucnit. Piste principale ale bazei par să fie intacte, dar cel puţin opt avioane par a fi avariate şi distruse, în imagini fiind vizibile câteva cratere.

Rusia își suplimentează Flota Mării Negre

Noul comandant al flotei ruse de la Marea Neagră, viceamiralul Viktor Sokolov, a anunțat că vor intra în posesia a 12 noi nave alături de aviaţie şi vehicule terestre în 2022.

„Flota de la Marea Neagră participă la operaţiunea militară specială şi realizează cu succes obiectivele ce i-au fost trasate”, a declarat Sokolov, citat de agenţia de presă rusă TASS, în faţa unui grup de tineri ofiţeri.

Explozii în Belogorod și noi incendii în Crimeea

Un incendiu izbucnit vineri la un depozit de muniţii din provincia rusă Belgorod. De asemenea noi explozii au avut loc în apropierea bazei aeriene Belbek, în Peninsula Crimeea. Apărarea antiaeriană a fost activată în apropiere de Kerci, relatează The Guardian.

Două sate ruseşti au fost evacuate în urma unui incendiu izbucnit la un depozit de muniţii de lângă graniţa cu Ucraina din provincia rusă Belgorod.

„Un depozit de muniţii a luat foc în apropierea satului Timonovo”, la mai puţin de 50 km de graniţă, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov într-un comunicat, adăugând că nu au fost raportate victime.

Cel puţin patru explozii s-au produs în apropierea bazei aeriene Belbek, la nord de Sevastopol, în Peninsula Crimeea.

Guvernatorul pro-rus al Sevastopolului, Mihail RazvozaIev, a spus că ”nu există nicio pagubă. Nimeni nu a fost rănit”.