Niciun acord la Soci între Putin și Erdogan privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene VIDEO

Discuțiile de la Soci dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Erdogan nu au ajuns la un acord privind realuarea acordului de exportare a cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

Într-o conferință de presă susținută alături de Erdogan după încheierea discuțiilor, Vladimir Putin a reiterat că Moscova este pregătită să revină la respectarea acordului odată ce sunt îndeplinite toate solicitările sale privind partea acordului ce privește Rusia.

Kremlinul a afirmat în mod repetat acest lucru în ultima perioadă, fără a oferi însă vreun semnal concret că Rusia este cu adevărat dispusă să reia acordul.

Președintele turc Recep Erdogan a afirmat la rândul său că speră că o înțelegere privind reluarea acordului va putea fi convenită „în curând”. Erdogan a subliniat că găsirea unor culoare alternative pentru exporturile de cereale ale Ucrainei nu reprezintă o soluție reală de durată.

„Credem că inițiativa ar trebui continuată prin eliminarea neajunsurilor. Am pregătit în acest context un nou pachet care conține sugestii, în consultare cu Statele Unite. Cred că este posibil să facem progresele. Noi în Turcia credem că vom ajunge la o soluție care să întrunească așteptările în curând”, a spus Recep Erdogan.

Liderul de la Ankara a mai declarat că Ucraina trebuie să își amelioreze poziția față de Rusia dacă dorește reluarea acordului.

Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a declarat între timp că așteaptă ca președintele Volodimir Zelenski să aibă o convorbire telefonică cu Erdogan înainte de a face comentarii.

16:46
Putin și Erdogan susțin declarații de presă, la finalul întâlnirii

16:23
Discuțiile de la Soci între președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Tayyip Erdogan s-au încheiat după trei ore, a transmis agenția rusă de stat TASS, conform Reuters.

15:52
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni, într-o înregistrare video postată pe Telegram de un jurnalist din presa de stat rusă, că prima parte a discuțiilor dintre Putin și Erdogan a fost foarte constructivă. Separat, agenția de știri de stat rusă RIA a relatat că Peskov a afirmat că nu se așteaptă semnarea niciunui document la încheierea discuțiilor. (Reuters)

Rusia a ieșit din acordul privind cerealele în iulie – la un an după ce a fost negociat de ONU și Turcia – susținând faptul că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole și că nu ajung suficiente cereale ucrainene în țările care au nevoie de ele.

Erdogan, care anterior a jucat un rol important în a-l convinge pe Putin să respecte acordul, dar și Națiunile Unite, încearcă să îl convingă pe Putin să revină la acord.

Vorbind în deschiderea întâlnirii lor din stațiunea Soci, de la Marea Neagră, Putin i-a spus lui Erdogan că speră că vor finaliza discuțiile privind un hub de gaze naturale în Turcia și a precizat că vor discuta, de asemenea, despre acordul privind cerealele.

„Știu că intenționați să ridicați problema acordului privind cerealele”, i-a spus Putin lui Erdogan. „Suntem deschiși la negocieri pe această chestiune”, a adăugat el.

Erdogan a spus că lumea așteaptă vești despre problema coridorului de cereale.

„Toată lumea așteaptă să vadă ce va ieși din întâlnirea noastră de astăzi. „Cred că mesajul de la conferința de presă de după întâlnire va fi un pas important pentru întreaga lume, în special pentru țările africane”, a spus el.

Acordul a avut ca obiect transportul cerealelor din Ucraina către piețele mondiale prin Marea Neagră și atenuarea unei crize alimentare globale despre care Organizația Națiunilor Unite a declarat că a fost agravată de invazia rusă în Ucraina.

Rusia și Ucraina sunt doi dintre principalii producători agricoli din lume și actori importanți pe piețele de grâu, orz, porumb, rapiță, ulei de rapiță, semințe de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui.

Înaintea discuțiilor cu Erdogan, oficialii ucraineni au spus că Rusia a lansat peste noapte un atac aerian asupra unuia dintre principalele porturi ucrainene de pe Dunăre prin care se exportă cereale. România a infirmat o afirmație ucraineană potrivit căreia dronele rusești au căzut și au explodat pe teritoriul românesc.