Ministrul Transporturilor promite 200 de km de autostrăzi până în 2024, dar jumătate sunt la stadiul de execuție de sub 30%

România va avea 200 de kilometri de drumuri rapide până la finalul anului 2024, a susținut ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la audierile în care a primit avizul Parlamentului. Aproape jumătate din tronsoanele care vor trebui inaugurate sunt însă la stadiu de realizare de sub 30%.

„Până la sfârşitul anului 2024 trebuie să dăm în circulaţie cel puţin 200 de kilometri de drum expres sau de autostradă”, a spus Sorin Grindeanu, ministrul nominalizat al Transporturilor în Guvernul Ciolacu, la audierile comisiei de specialitate a Parlamentului, care i-a oferit aviz favorabil.

La acestea ar trebui să se adauge până la aceeași dată și peste 200 de kilometri de cale ferată reabilitată, de tip Quick-Wins, adică porțiuni feroviare unde vor fi efectuate lucrări de întreținere care permit ridicarea unor restricții de viteză.

Porțiunile de autostrăzi și drumuri expres, din care ar urma să rezulte noii kilometri de autostradă, sunt prevăzute în secțiunea Transporturi a planului de guvernare 2023-2024 prezentat inclusiv Parlamentului de Guvernul Ciolacu.

Este vorba de 17 tronsoane de drumuri rapide care ar trebui, potrivit aceluiași document, să fie inaugurate până la finalul anului 2024.

Pe jumătate dintre acestea nivelul lucrărilor realizate este de maximum 33%, adică o treime din totalul proiectului, arată datele CNAIR. În programul de guvernare, stadiul lucrărilor nu este în toate cazurile actualizat.

Pe mai multe tronsoane, de pe Autostrada Moldovei A7 de exemplu, lucrările sunt executate într-o proporție și mai mică, de până în 15%.

Autostrăzi din programul de guvernare cu stadiul lucrărilor sub 35%

  • A0 Sud București lotul 3 – Bragadiru – Joița (18 km) – stadiu fizic al lucrărilor 33%
  • Autostrada Transilvania, tronson Zimbor – Poarta Sălajului (12 km) – 25%
  • Drumul Expres Craiova – Pitești, tronson 4 Colonești – Pitești (32 km) – 20%

Autostrada Moldovei A 7 Ploiești -Buzău

  • Lotul 2 Mizil – Pietroasele (28 km) – 16%
  • Lotul 1 Dumbrava-Mizil (21 km) – 10,60%

Autostrada Moldovei A7 Buzău – Focșani

  • Tronson 1, Buzău – Vadu Pașii (4,6 km) – 8,50%,
  • Tronson 4, Mândrești-Munteni – Focșani Nord (11 km) – 5%

A0 Nord București, lotul 4 (4,5 km) – contract în derulare – 0%


Autostrada Moldovei A 7 Ploiești -Buzău, lotul 3 Pietroasele – Buzău (14 km) – licitație contestată
Dacă primele segmente de autostrăzi și drumuri expres din listă sunt cele cu termen de finalizare în 2023, totalizând între 80-100 de kilometri, pentru cele a căror finalizare este plănuită anul viitor semnele de întrebare sunt și mai multe.

Asta în condițiile în care, în România, promisiunile legate de construcția autostrăzilor au luat-o mereu înaintea lucrărilor efective – borna de 1.000 de kilometri de drumuri rapide nefiind încă depășită.

Următoarele șase luni, decisive
Acum este înaintat finalul anului 2024 și pentru că reprezintă încheierea mandatului actualului Guvern.

În același timp, anul viitor este unul electoral, cu alegeri parlamentare și locale – pe lângă cele prezidențiale și europarlamentare – lucru care ar putea da un impuls suplimentare lucrărilor.

Acestea ar trebui să progreseze mai ales în lunile următoare, spun oficialii din domeniu.

„Lucrările pot avansa și cu 30% până în iarnă; cele care sunt la stadiu de 30% pot ajunge la 60% realizare până la finalul anului. Sunt tronsoane, pe A7 de exemplu, unde ne așteptăm la unele întârzieri față de grafic, dar per total, cei 200 km până la finalul anului viitor sunt fezabili”, a spus purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Șerbănescu, pentru Europa Liberă.

Acesta este și consilier al ministrului Sorin Grindeanu.

Președintele Asociației Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea, este de părere că totul va depinde de cum vor decurge lucrările pe șantiere în următoarele șase luni.

„Dacă ar fi 100 de kilometri noi de autostradă anul acesta și 100 de kilometri anul viitor, da, se poate ajunge la 200 km la finalul anului viitor. În practică e puțin probabil, pentru că nu ies calculele (legate de tronsoane care au și șanse reale să fie gata până atunci, n.r.). Depinde mult de cum se vor mobiliza constructorii și cum vor avansa lucrările în următoarele șase luni”, a spus el.

Alin Șerbănescu admite că următoarea perioadă poate fi decisivă pentru ca proiectele să fie duse la capăt nu doar în acest an, ci și în 2024.

„Lucrurile depind și de mobilizarea constructorilor, aplicăm penalizări intermediare unde este cazul și sancțiuni și mai mari dacă abaterile continuă. Există și antreprenori care oscilează cu mobilizarea și care își optimizează mai greu fluxul de lucru. În octombrie vom putea să ne dăm seama mai bine în ce direcție ne îndreptăm pe fiecare șantier în parte”, admite Alin Șerbănescu.

Lucrări sub 15% pe mai multe tronsoane din programul Guvernului
Între antreprenorii care au primit deja penalizări se numără Aktor, care lucrează pe lotul 3 al autostrăzii de centură a Bucureștiului A0, secțiunea sudică.

Stadiul lucrărilor este de 33%, dar mobilizarea din ultimele luni s-a dovedit slabă, după cum a semnalat recent Asociația Pro Infrastructură. Avansul lunar este de sub 5% ceea ce face ca termenul de aprilie 2024 să fie împins spre finalul anului viitor.

Alte proiecte din programul de guvernare sunt însă și mai în urmă, cu stadiu de realizare de maximum 25%. Cu precizarea că în cazul unor loturi mai mici, spre exemplu cele ale UMB pe A7 – care și-a respectat scadențele pe tronsoanele în lucru în ultimii an – decalajul poate fi recuperat, mai arată sursa citată.

Este vorba de porțiuni de pe autostrăzile Transilvania, tronsonul Zimbor – Poarta Sălajului, drumul expres Craiova – Pitești (tronsonul 4) sau de tronsonul 4 al autostrăzii de centură a Bucureștiului AO Nord (4,6 km, 5%, antreprenor UMB).

Dar mai ales de pe „Autostrada Moldovei” A7 Ploiești – Pașcani (finanțată prin PNRR).

Pe A7 un singur tronson din listă, Mizil – Pietroasele (lotul 2 al porțiunii Ploiești -Buzău, 28 km, 16%, antreprenor CONI) este la un stadiu de realizare de peste 10% în acest moment.

Porțiunile Dumbrava – Mizil (lotul 1 Ploiești-Buzău, 21 km, 10,60%, Pizarotti), Buzău – Vadu Pașii (tronson 1 de pe Buzău – Focșani, 4,6 km, 8,50%, UMB) și Mândrești-Munteni – Focșani Nord (tronson 4 Buzău – Focșani, 11 km, 5%, UMB) sunt maxim la acest prag.

„La loturile UMB nu ne facem probleme la ce ritm de lucru pot să aibă și nu sunt loturi mari, la Pizzarotti ne așteptăm însă la o întârziere față de grafic, posibil și la CONI”, a menționat Alin Șerbănescu.

De altfel, Pizzarotti a și primit o prelungire de cinci luni la termenul inițial, aprilie 2024, ceea ce împinge termenul în septembrie 2024.

„Dacă termenul e septembrie, ne putem aștepta să fie depășit, dar totuși ar putea termina pe anul viitor. Pe lotul 2 (construit de CONI, n.r.) am mari rezerve, dar e greu să te pronunți, va depinde de ce se va întâmpla în următoarele luni”, a completat purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Telenovelă pe lotul 3 al autostrăzii Ploiești-Buzău
Sunt situații și mai complicate: pe lotul 3 din Buzău – Ploiești (14 kilometri între Pietroasele și Buzău) este în derulare o adevărată telenovelă.

Licitația a fost lansată în 2021 și, după contestații ajunse la Curtea de Apel București, ofertele au fost re-evaluate și a fost desemnată câștigătoare în 2022 compania turcă Nurol (care construiește și tronsonul Suplacu de Barcău – Nușfalău, pe autostrada Transilvania).

Valoarea contractului era de aproape 1,1 miliarde de lei fără TVA.

Reevaluarea a fost contestată însă de compania românească Danlin, după care a fost desemnat un nou câștigător, compania turcă Tekfen.

Câștigătorul primei proceduri, Nurol, a constestat la rându-i, chiar în această lună, potrivit Economica.net, astfel că ar putea fi făcută o nouă re-evaluare, desemnat un nou câștigător, pentru ca abia apoi să poată fi semnat contractul.

De asemenea, pe lotul 4 al autostrăzii de centură a Bucureștiului (de doar 4,6 km, UMB) lucrările nu au început încă.