Majoritatea celor care violează minori, lăsați liberi în România

Date cutremurătoare au ieșit la iveală în urma unei anchete realizate de Organizația Salvați Copiii. Astfel, patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea la urmărirea penală.

Potrivit unei anchete întocmite de Organizația Salvați Copiii la nivel național, patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea la urmărirea penală.

Datele statistice din Raportul Inspecției Judiciare (2021) arată că ponderea cea mai redusă o înregistrăm în cazul violului (74%) și agresiunilor sexuale (73%), iar ponderea cea mai ridicată în cazul racolării minorului în scopuri sexuale – 92%.

Mai mult, ancheta este îngreunată de procedura de intervievare a copilului-victimă, forțat să treacă prin prea multe mărturisiri care îl retraumatizează (minim șase), iar filtrarea sesizărilor de către personalul care nu beneficiază de suficientă pregătire în domeniul comunicării cu copii în situații de traumă reprezintă principala problemă a sistemului public de intervenție în astfel de situații, potrivit anchetei de conținut realizate de Salvați Copiii România, cu specialiști în domeniu, în perioada iulie – septembrie 2022.

O altă statistică realizată de Organizația Salvați Copiii România a arătat că cele mai expuse abuzului sunt fetele. Astfel, dintre cele 1.143 de cazuri de abuz sexual înregistrate în 2021 în țara noastră, 1.001 au fost abuz sexual asupra fetelor, iar în cazurile de exploatare sexuală, în 30 de cazuri dintre cele 34, victimele au fost fete.

În ceea ce privește județul Timiș, au existat 55 de cazuri de abuz sexual în 2022 în evidența Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului. Dintre acestea, 49 asupra unor fete și șase asupra unor băieți.

Conform raportului Inspecției Judiciare, 80% dintre cele 18.549 de sesizări din perioada 2014-2020 cu privire la faptele amintite mai sus ce au avut ca victime minori s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea la urmărirea penală.

De asemenea, 83,4%, dintre sesizările ce vizau act sexual cu un minor s-au finalizat cu clasare sau neînceperea urmăririi penale.

În ceea ce privește violurile, 26% din totalul acestor sesizări au fost finalizate cu rechizitorii sau acorduri de recunoaștere a faptei.

Analiza Inspecției Judiciare a cazurilor din perioada 2014-2020 a scos la iveală o serie de probleme. Astfel, au existat și cazuri în care copilul a fost audiat în lipsa unui apărător, cazuri în care nu a fost făcută o suficientă evaluare a oportunității prezenței părintelui sau a ambilor părinți.

De asemenea, foarte des este reclamată lipsa unui spațiu adecvat și lipsa tehnicii de înregistrare la nivelul poliției. De altfel, crearea unui spațiu de audiere specific pentru cazurile cu victime copii este una dintre principalele propuneri formulate de către instanțe.

Alte probleme se referă la lipsa de pregătire specifică a celor mai mulți dintre funcționarii din serviciile judiciare pentru abordarea adecvată a victimelor minore, dar și reaudierea succesivă a victimei de către polițiști, procurori cu sau fără o pregătire a acestora, cu sau fără prezența unui avocat, psiholog, reprezentant al Protecției Copilului.

Evaluarea făcută de către Organizația Salvați Copiii România în cadrul anchetei realizate prin efectuarea de interviuri cu specialiști arată că interacțiunea copilului victimă a abuzului sexual cu instituțiile statului presupune reamintirea de către copil a agresiunilor la care a fost supus de minim șase ori până la finalizarea procesului, însă de cele mai multe ori se ajunge și se depășește numărul de zece reamintiri.

„Recomandăm crearea unor centre de rezidență pentru copii victime ale abuzului sexual sau altor tipuri de abuz care să le asigure acestora protecție și un mediu confortabil și sigur în raport cu agresorul, imediat ce plângerea a fost depusă, până la finalizarea procedurilor ce au drept consecință tăierea legăturii agresorului cu copilul victimă (arestare preventivă, încarcerare)”, au transmis, marți, reprezentanții organizației.

Raportul de cercetare poate fi consultat pe site-ul www.stopabuz.ro.

De peste 32 ani, Salvați Copiii dezvoltă programe pentru combaterea și prevenirea oricăror forme de violență sau abuz asupra copiilor.