Lilian Scripnic (AUR): Ce măsuri a luat Guvernul Ciolacu față de firmele austriece, în condițiile în care Austria se opune aderării României la Schengen?

Deputatul AUR Lilian Scripnic a adresat prim-ministrului Marcel Ciolacu o întrebare parlamentară prin care solicită informații despre măsurile luat de Guvern față de companiile austrice, printre care se numără și OMV, care înregistrează profituri record în țara noastră, deși Austria se opune vehement intrării României în Schengen.

Lilian Scripnic afirmă că, dincolo de declarații, Marcel Ciolacu nu a comunicat despre nicio decizie care vizează firmele austriece, deși românii susțin boicotare acestor companii, după ce Austria și-a manifestat opoziția vehementă față de aderarea României la Spațiul Schengen la finalul anului 2022, după reuniunea Consiliului JAI din decembrie.

„La acel moment, ați declarat public că “statul român este îndreptăţit să răspundă cu aceeași monedă”. În prezent, prin prisma poziției pe care o ocupați în Guvern, aveți toate pârghiile să puneți în aplicare acest principiu”, a punctat deputatul AUR în solicitarea adresată premierului Ciolacu.

Lilian Scripnic a solicitat răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Câte contracte cu OMV Petrom a încheiat Guvernul României (SGG, ministere, instituții subordonate, instituții în coordonare etc) pentru achiziția de carburanți, pentru anul 2023, și care este valoarea acestora (defalcat pe fiecare instituție și total)?
  2. Care din instituțiile guvernamentale (SGG, ministere, instituții subordonate, instituții în coordonare etc) au închis conturile bancare avute la băncile austriece și le-au deschis la băncile românești?

De asemenea, în contextul în care OMV Petrom dorește modificarea Legii offshore, deputatul Lilian Scripnic a solicitat prim-ministrului să transmită dacă este de acord cu cerințele grupului austriac.

Potrivit informațiilor, OMV dorește modificarea Legii offshore, în sensul diminuării redevenței pe care o încasează statul român, reducerea taxei de solidaritate și a taxei pe cifra de afaceri, precum și o modificare a reglementărilor referitoare la dreptul de preempțiune al României față de gazul extras din Marea Neagră.