Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din Iași rămâne fără finanțare. Deputații AUR Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu critică decizia autorităților: Regiunea Moldovei are mare nevoie de unități medicale performante

Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu subliniază că regiunea Moldovei are mare nevoie de unități medicale performante care să ofere servicii medicale de calitate. Declarația a fost făcută în contextul în care Ministerul Sănătății a decis să scoată proiectul de construire şi dotare a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară de pe lista proiectelor care vor primi finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Potrivit informațiilor, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași era proiectat să cuprindă 500 de paturi, 14 săli de operație și 80 de locuri la secția de Terapie Intensivă.

În semn de solidaritate cu personalul medical de la Institutul de Boli Cardiovasculare care a organizat o acțiune de protest în urma anunțului făcut de Ministerul Sănătății, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu au adresat o sesizare ministrului Alexandru Rafila în care pledează pentru sprijinirea financiară acestui proiect. „Construirea unui astfel de institut în regiunea Moldovei ar fi reprezentat un progres imens în ceea ce privește accesul populației la servicii medicale, dar și în ceea ce privește tratarea persoanelor care suferă de astfel de afecțiuni”, subliniază cei doi deputați AUR de Iași.

Conform statisticilor, România ocupă locul trei în Europa în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. În Moldova, există o densitate de circa 45.000 de locuitori la un pat de spital, faţă de restul ţării, unde se înregistrează 13.000 de locuitori/pat de spital.

În context, parlamentarii AUR reamintesc faptul că întreaga regiune a Moldovei are mare nevoie de unități medicale performante care să ofere servicii medicale de calitate. „Unitățile medicale existente sunt copleșite de numărul mare de pacienți, astfel că este absolut necesară construirea unor noi unități medicale la standarde europene, care să primească și să trateze un număr considerabil de bolnavi”, punctează aceștia.