„În fiecare clasă era câte un dealer de droguri”. Consumul de substanțe interzise a crescut cu 70% în ultimii 10 ani

Fenomenul drogurilor a scăpat de sub control în România, dovadă că numărul tinerilor care își distrug sănătatea și viața după ce consumă substanțe interzise este tot mai mare.

Pericolul uriaș a fost discutat și în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Însă voluntarii care se ocupă de ani de zile de dependenții de droguri spun că pe lângă ședințe și discuții este nevoie de măsuri concrete ce trebuie puse în aplicate rapid.

Toate rapoartele despre consumul de droguri din țara noastră arată sumbru.

În ultimii 10 ani, consumul a crescut cu aproape 70 de procente. Iar cei mai mulți dintre consumatori sunt tinerii.

6% dintre cei cu vârsta între 15 și 30 de ani au declarat că au consumat canabis în ultimul an. Mai îngrijorător este că și numărul deceselor din cauza supradozelor a crescut considerabil.

9% dintre morțile tinerilor sub 25 ani sunt din provocate de droguri.

Poveștile celor care reușesc cu greu să scape din gherele acestui miraj mortal al drogurilor sunt halucinante. Alexandru a reușit să încheie acest capitol sumbru al vieții lui numai după ce s-a internat într-un centru pentru tratarea dependenților, ce aparține unui ONG. Ne spune că anturajul a fost cel care l-a împins să consume. A crezut că așa se va integra mai bine. Drogurile erau ușor de procurat, spune el.

Alexandru: „Incredibil de ușor. La mine fiind într-un liceu mare al orașului, unul din cele mai renumite din Cluj-Napoca, nu știu. În fiecare clasă era câte un dealer de droguri. Asta era distracția, mai ieșim în oraș, club, alcool și tot așa. La un moment dat te prind drogurile și… nu mai ai ce să faci”.

În acest context, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis pentru a combate traficul și consumul de droguri să fie înființat un grup de lucru format din reprezentanți din ministere, SRI și procurori, care la rândul lor să facă un plan de acțiune. Pe scurt, un alt pas pe hârtie spre un drum lung și parcă fără sfârșit.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: „După terorism, SUA, văd problema drogurilor ca cel mai important atac la securitatea internă. De asemenea, faptul că este pe ordinea de zi a CSAT înseamnă că este o problemă de securitate națională”.

Cătălin Baciu se ocupă de aproape 20 de ani de problema dependenților de droguri. Din centrul său sute de tineri și-au continuat viața fără droguri. Spune că este nevoie de măsuri concrete pentru a putea controla fenomenul.

Cătălin Baciu, președinte Teen Challenge Romania: „Pe lângă campanii de prevenire relevante unde să fie mărturii vii ale oamenilor care au trecut prin asta este nevoie de comunități terapeutice pentru adolescenți si pentru adulți. Trebuie să începem de undeva, toată lumea îmi spune că nu se face primăvară cu o floare. Dar la noi nici ghioceii nu au înflorit. Măcar să începem să se vadă că nu doar ne pasă făcând gălăgie și fum cu „Domne, e o problema serioasă în România”. Trebuie să se vadă în mod concret!”

Conform Agenției Naționale Antidrog, 10,7% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog de-a lungul vieţii.